magyar | english

Főzz velünk mentesen!

2022. ÁPRILIS 22., 29

A DIAGNÓZISTÓL AZ ÉTRENDIG: Táplálékallergiák és intoleranciák étrendi lehetőségei a gyakorlatban

  • Ételallergiád van? Esetleg érzékeny vagy valamely alapanyagra?
  • Bizonytalan vagy, hogy mit és hol vásárolj? Mit ehetsz? Mit mire cserélj le a konyhádban?
  • Elvesztél az élelmiszer jelölések útvesztőiben? Mi megmutatjuk, hogyan könnyítsd meg a hétköznapi vásárlást!


Napjainkban sajnos egyre gyakrabban jelennek meg különféle táplálékallergiák és intoleranciák. A tünetek rendkívül változatosak lehetnek, így a pontos diagnózishoz vezető út is igen hosszú, az utána tartandó diéta pedig jelentős kihívásokkal járhat.

A boltok polcain elérhető széles kínálat egyrészről előnyös, mivel már sok termék beilleszthető az adott étrendbe, másrészről viszont laikusként igen nehéz ezek sokaságában eligazodni és megtalálni, hogy melyik az, ami biztosan diéta barát. 

A tanfolyam célja, hogy átfogó és hiteles ismereteket adjon szakmai szemmel, amelyek segítenek megismerni a helyes alapokat, segítenek a megfelelő diéta összeállításában, valamint a helyes termékek kiválasztásában. Az előadás rávilágít arra, hogy milyen veszélyei lehetnek az öndiagnosztizálásnak, valamint szakorvosi és dietetikusi javaslat nélküli diétatartásnak.

 

TEMATIKA:

  1. A táplálkozás fogalma, szerepe és az emésztőrendszer működése.
  2. Bevezetés különféle táplálékallergiák és intoleranciák előfordulásának jellemzőibe, tüneteibe és diagnosztizálási lehetőségeibe.
  3. Táplálékintoleranciák részletesen. Laktóz és fruktóz intolerancia jellemző tünetei, előfordulása és étrendi kérdései.
  4. Mindent a cöliákiáról. A diagnózistól az diétáig.
  5. Különféle táplálékallergiák (tejfehérje, mogyoró, hal, stb…) előfordulása, jellemzői, diagnosztizálása és étrendi kezelési lehetőségei.
  6. Élelmiszerjelölés kapcsolódó kérdései, avagy hogyan könnyítsük meg a hétköznapi vásárlásokat.
  7. Kerekasztal megbeszélés (kérdések-válaszok)
  8. TEMATIKA:

  9. A táplálkozás fogalma, szerepe és az emésztőrendszer működése.
  10. Bevezetés különféle táplálékallergiák és intoleranciák előfordulásának jellemzőibe, tüneteibe és diagnosztizálási lehetőségeibe.
  11. Táplálékintoleranciák részletesen. Laktóz és fruktóz intolerancia jellemző tünetei, előfordulása és étrendi kérdései.
  12. Mindent a cöliákiáról. A diagnózistól az diétáig.
  13. Különféle táplálékallergiák (tejfehérje, mogyoró, hal, stb…) előfordulása, jellemzői, diagnosztizálása és étrendi kezelési lehetőségei.
  14. Élelmiszerjelölés kapcsolódó kérdései, avagy hogyan könnyítsük meg a hétköznapi vásárlásokat.
  15. Kerekasztal megbeszélés (kérdések-válaszok)
  16. Alapanyagok beillesztése a konyhai gyakorlatba
  17. Allergénekkel kapcsolatos tudnivalók
  18. Helyettesítések/ mit mivel, hogyan
  19. A gyakorlati megvalósítás sarkalatos pontjai
  20. Trükkök, praktikák
  21. Kerekasztal megbeszélés (kérdések-válaszok)

A résztvevők a gyakorlati oktatás alkalmával (2022. április 29.) az oktatóval közösen elkészítenek három ételt, valamint útmutatást kapnak, hogy a felhasznált mentes alapanyagokat, mely ételek elkészítése során használhatják még.

 

Az alábbi fogásokkal készülünk:

  • Spenótos csicseriborsós dahl
  • Gluténmentes citromos szelet
  • Gluténmentes magkenyér
     

Minden résztvevő egy hetes étrendet tartalmazó receptfüzetet kap ajándékba.
 

Jó, ha tudod:

Elkészített finomságaidat helyben elfogyaszthatod vagy hazaviheted, amelyhez szállítódobozt biztosítunk.

Semmit nem kell hoznod, minden eszközt és alapanyagot mi biztosítunk.

Felhívjuk figyelmedet, hogy alapanyagaink allergéneket tartalmazhatnak az arra érzékenyeknek.

 

Részvételi díj (elmélet és gyakorlat):

30.000 Ft/fő

 

Kedvezmények:

Early bird kedvezmény: Az első öt jelentkezőnek 25.000 Ft/fő

 

Időpont:

2022. április 22. péntek (elmélet) 14:00-19:00

2022. április 29. péntek (gyakorlat) 14:00-19:00

 

Helyszín: PTE ETK (7621 Pécs, Vörösmarty u. 3.)

 

Jelentkezési határidő: 2022. április 18. hétfő

Várjuk minden 16 év feletti érdeklődő, hozzátartozó jelentkezését!

 

Jelentkezés: https://tinyurl.hu/Vwbb/

 

Kapcsolat, információkérés:

A felmerült kérdéseit és észrevételeit az alábbi elérhetőségek valamelyikén oszthatja meg:

Elektronikus ügyintézés: szti@etk.pte.hueva.nemes@etk.pte.hu,

Telefonos ügyintézés: +36-30/372-9519, +36-72/502-405

 

A részvétel feltétele a képzési díj befizetése. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében fogadjuk el.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!