magyar | english

Irány a PTE Kultúrfeszt

2022. JANUÁR 31. - FEBRUÁR 3.

Idén is megrendezésre kerül az „Irány a PTE! Kultúrfeszt” beiskolázást segítő programsorozat.

Vár minden kedves érdeklődőt a Pécsi Tudományegyetem 2022. január 31-től február 3-ig online zenei, táncos és színházi programokkal, izgalmas tájékoztató előadásokkal és hallgatói beszélgetésekkel. Továbbá számos kvízben mérethetik meg magukat, illetve értékes nyereményekkel gazdagodhatnak a résztvevők!

 

A három online délután után február 3-án, csütörtökön egy egész napos, élő programmal zárul a Kultúrfeszt a PTE Általános Orvostudományi Karának épületében.

Az élő napra előzetes regisztráció szükséges, továbbá védettségi igazolvánnyal látogatható. A rendezvény teljes időtartama alatt kötelező a maszk viselése! Védettségi igazolvánnyal nem rendelkező 18 éven aluli diákok csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérővel látogathatják az eseményt.
A helyszínen iskolai hiányzásról igazolást állítanak ki!

A ÉLŐ programokról és regisztrációról bővebben:
https://pte.hu/hu/felveteli/palyavalasztas/irany-pte-kulturfeszt

 

ONLINE ETK-s programok

A programsorozatban 2022. február 1-jén találkozhatnak az érdeklődők az ETK programjaival, melyeket YouTube-on, illetve TEAMS-en hirdetünk meg, előzetes jelentkezés nem szükséges.

 

Év eleji fáradtság ellen: EGÉSZSÉGTURIZMUS!

Az ünnepek és különösen az elmúlt évek történései okozta stressz megterheli még a legegészségesebbeket is… A program során hasznos tippeket osztunk meg a fáradtság kezelésére, legyen az fizikai vagy mentális, őszi, téli, tavaszi, vagy szezonfüggetlen :) Ehhez kapcsolódóan beszélgetünk a magyarországi egészségturisztikai attrakciókról és azok szerepéről a megelőzésben és kezelésben egyaránt.

Egészséges vagy beteg, az egészségturizmusnak mindegy!

Előadók:

Dr. Varga Zoltán adjunktus, tanszékvezető
Molnárné Csákvári Tímea tanársegéd
Komáromy Márk tanársegéd

Megtekinthető: 2022. február 1. 14 órától https://youtu.be/meiaDtOu740

 

Korona szűrés, oltás, ápolás

Korona, covid, oltás, maszk, pandémia… lassan két éve szerves része életünknek a járvány. A magyar embernek mindenről van véleménye és mindenhez (is) ért, különösen ha fociról, politikáról… és most már ha az immunológiáról van szó. Sok tévhit, urbánus legenda kering közszájon. Szó lesz a védőoltásokról, mellékhatásokról, vakcinafejlesztésről, tesztelésről, ápolásról. A beszélgetés résztvevői mesélnek személyes élményeikről, ők hogyan élik meg a pandémiát saját szakmájuk, egészségügyi tevékenységük szemszögéből.

Előadók:

Dr. Kiss Dániel kórházi gyógyszerész
Tóth Máté szívsebészeti intenzív osztályon diplomás ápoló, végzős kiterjesztett hatáskörű ápoló hallgató (APN)
Kovács Patrik Ferenc önkéntes tevékenységet végző egészségügyi menedzser hallgató, gyógytornász-fizioterapeuta

Megtekinthető: 2022. február 1. 15 óra https://youtu.be/hQUDUhkIePQ

 

Így nyomjuk mi! – Te is tudnál segíteni?!

Te mit csinálnál, ha előtted összeesne valaki? Tudnál segíteni neki? A hirtelen keringésmegállás rengeteg emberéletet követel, ezáltal jelentős népegészségügyi problémát okozva világszerte. Ha késlekedés nélkül, hatékonyan meg tudjuk kezdeni az újraélesztést, jelentősen növelhető a bajbajutott túlélési esélye.

A helyzet javítása érdekében az egyik legjobb megoldás, ha az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismereteket már gyermekkorban elkezdjük átadni. Ezzel kapcsolatban számos hazai és nemzetközi pozitív példa áll rendelkezésre. Ezek ellenére sokak szerint a gyerekek nem képesek egy valós helyzetben segítséget nyújtani. Ti mit gondoltok erről? Csatlakozzatok hozzánk, melyben részletesen foglalkozunk a témával!

Előadók:

Dr. Bánfai Bálint adjunktus
Ferkai Luca tanársegéd

Megtekinthető: 2022. február 1. 16 órától https://youtu.be/OD7UwTMEn5I

 

Az e-sport és a gamer világ helyzete Európában

A 21. század fokozódó digitál-kulturális forradalma egy olyan jelenség megszületéséhez vezetett, melyet a tudomány még igen kezdetleges módon helyezett el rendszertanilag. Ennek ellenére vitathatatlanul az egyik legjobban fejlődő iparág jelenleg, amely megfelelő szabályozás hiányában is hatalmas tömegeket és vagyoni érdekeket mozgat meg világszerte.

Az E-sport popkulturális, jogi és gazdasági vonatkozásait tudományos aspektusból vizsgálja előadónk, aki ezt a témát választotta kutatási területének, ez mellett - természetesen - elkötelezett gamer.

Előadó:

Dr. Novák Pál tanársegéd, jogi koordinátor, PEAC E-sport szakosztály vezetője, a Magyar Gamer Szövetség tagja

Megtekinthető: 2022. február 1. 17 órától

Helyszín (élőben!) PTE ETK "D" Épületének 9-es előadóterme, Pécs, Vörösmarty u. 4.

Az eseményt online is közvetítjük! https://docs.google.com/spreadsheets/d/18-EOJSw1uouiaXhsSJvihzOCWits_YABr2fODT_lVB8/edit#gid=121941382

Bővebb információ:
https://www.etk.pte.hu/esemenyek/az-e-sport-es-a-gamer-vilag-helyzete-europaban-

 

Rekreáció, a jóllét tudománya

Mi is az a rekreáció? Talán még ma sem közismert és megfelelően értelmezett fogalom, pedig 2006 óra több felsőoktatási intézmény kötelezte el magát a Rekreáció- és egészségfejlesztés, a Rekreáció- és életmód alap- és mesterképzés oktatása mellett.

A beszélgetésben felelevenítjük és megszólaltatjuk azokat, akik elsőként szereztek oklevelet ezen a szakon. Jelenlegi hallgatóink mesélnek, hogyan érzik magukat az ETK-n, miként változott az életről, az életminőségről alkotott véleményük és végzett sportmenedzser MSc szakos hallgatóink számolnak be, milyen karrierpályát jártak be diplomaszerzés után.

Előadók:

Dr. Elbert Gábor adjunktus
Dr. Rétsági Erzsébet címzetes egyetemi docens

Megtekinthető: 2022. február 1. 19 órától: https://youtu.be/UPe3RoLlqbM

 

A méhnyakrák megelőzéséről tudományos alapokon

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából beszélgetés hallgató a téma egyik hazai szakértőjével, Dr. Mihály-Vajda Réka népegészségügyi szakemberrel, a betegség kialakulásáról, a megelőzés lehetőségeiről és fontosságáról. Köszönet a Sipo Dokik podcast szervezőinek!

Beszélgetők:

Dr. Mihály-Vajda Réka adjunktus

Vágási Anna Sipo Dokik podcast

Meghallgatható: 2022. február 1. 19:30 órától: https://anchor.fm/sipo-patikak?fbclid=IwAR3Lz4z3LpxuLpBapfKC1v_tJ2AL7Ei6WxOc_uZWFGcmo2W_XGjqU2dcreU