magyar | english

CARE FOR EUROPE

2020. OKTÓBER 29. Hírek Kari hírek

Intézményünk 2020 áprilisában úgy határozott, hogy együttműködésre lép a Francia Vöröskereszttel és két másik európai egyetemmel, válaszul az Erasmus + program keretein belül a stratégiai együttműködési projektjavaslatokkal kapcsolatos igényekre. Projektünket elfogadták, és 2020. szeptember 1-jén hivatalosan elindult a Care for Europe program.


A projekt 4 európai ország 4 felsőoktatási intézményét fogja össze: Franciaországban a Francia Vöröskereszt IRFSS Auvergne-Rhône-Alpes, Magyarországon a Pécsi Tudományegyetem, Spanyolországban az Universitat de Lleida, Finnországban pedig a Laurea University of Applied Sciences vesznek részt.

A Care for Europe célja a bejövő hallgatók klinikai gyakorlatokon történő jobb integrálása révén az ápolóképzés nemzetköziesítése. Az egészségügyi hivatások egyre inkább érintettek a globalizációban, éppen ezért fontos a jövő ápolóit multikulturális csapatmunkában képeznünk, elősegítve számukra az interkulturális készségek elsajátítását. A különböző európai régiókban található 4 résztvevő kulturális sokszínűsége, ezáltal a tartalmas csereprogramok lehetővé teszik számunkra, hogy összehasonlítsuk elképzeléseinket, kultúráinkat, valamint kiegészítő ellátási gyakorlatainkat.

 

A projekt és az integrációs cél megvalósítása érdekében a 4 partner közösen hoz létre olyan innovatív oktatási forrásokat, melyeket az ápolóképzésben különböző módon érdekelt felek felhasználhatnak:

  • MOOC az ápoló gyakornokokat irányító szakemberek számára
  • útmutató a jó gyakorlatokról az ápoló tanszékkel rendelkező felsőoktatási intézmények számára, középpontban a bejövő ápoló hallgatók fogadásával és klinikai elhelyezésükkel
  • egy film, amely a klinikai gyakorlaton résztvevő bejövő ápoló hallgatók tapasztalatait mutatja be az ápolóképzésben az Erasmus mobilitás népszerűsítése érdekében, különösen kórházakban, egészségügyi vagy egészségügyi-szociális szervezetekben.

 

A projekt elindulásaként november végén a finnországi Laurea University of Applied Sciences szervez továbbképzést az ápolóképzés interkulturalitásáról. Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt ezt az első képzést távolról kell lebonyolítanunk, de reméljük, a körülmények lehetővé teszik a mielőbbi személyes találkozást a projekt többi tevékenységével kapcsolatosan…

 

Hamarosan találkozunk a Care for Europe projekt következő fejezetében!