magyar | english

Elhunyt dr. Kopa János

2020. DECEMBER 28. Hírek Kari hírek

A PTE Egészségtudományi Kara megrendülten tudatja, hogy elhunyt dr. Kopa János, karunk Kaposvári Képzési Központjának emeritus főiskolai tanára.


Dr. Kopa János Újpesten született 1935 októberében. Orvosi diplomáját 1960-ban kapta meg a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Még a 60-as években neurológiai, pszichiátriai és idegsebészeti szakvizsgákat tett. 1993-ban kandidátusi, a következő évben PhD-, újabb egy év múlva habilitált doktori fokozatot szerzett. 1995-től egyetemi magántanár, 1998-tól főiskolai tanár. 2001 decemberétől a PTE Egészségügyi Főiskolai Kar Kaposvári Képzési Központ főiskolai tanára, 2005 októberétől a kar emeritus főiskolai tanára volt.

 

Az 56’-os forradalom idején kezdett el dolgozni alma máterében a POTE Élettani Intézetében, majd az Ideg- és Elmegyógyászati Klinikájának tanársegédje, később adjunktusa lett. Harmadéves medikusként, az 1956-os forradalom alatt az egyetemi zászlóalj egyik szakaszának parancsnoka volt, mely tevékenységét "Szabadságért Kaposvár Emlékérm” díjjal ismerték el.

 

1973 elejétől a Kaposvári Megyei Kórház Ideg-Elme Osztályának vezetőjévé nevezték ki. Nevéhez fűződik a kórház idegsebészeti osztályának kialakítása, a régió teljes körű idegsebészeti ellátásának megszervezése. Úttörő szerepe volt a magyarországi idegsebészeti mikrosebészetben és az ultrahang-diagnosztikában. Mind a tudományos elméletet, mind a klinikai gyakorlatot úttörő jellegű eredményekkel gazdagította a szakterületén, egyebek között számos gerinc- és koponyaműtéti technikát dolgozott ki, új gerincműtéti eljárások hazai bevezetését szorgalmazta.

 

Tudományos munkáját diákköri tagként kezdte el magatartás-élettani témában, később elsősorban az éreredetű agyi megbetegedésekkel foglalkozott. Az oxigénhiányos, vérzéses agyi kórképek ismert és elismert specialistája volt. Több száz tudományos előadást tartott, hazai és külföldi szaklapokban jelentek meg cikkei. Dr. Kopa János szenvedélyes vadászként, a vadászat magyar szókincsét és szokásait foglalta könyvbe. A Kaposi Mór Oktató Kórház 160 éve címmel könyvet szerkesztett Kaposvár legfontosabb egészségügyi intézményének történetéről is.

 

Tagja volt a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének, illetve a Magyar Idegsebészeti Társaság vezetőségének, valamint nemzetközi orvostársaságok , többek között az Idegsebészek -és az Ideggyógyászok Világszövetségének is tagja volt. 2010-ben elnökletével alakult meg a Rotary Club Kaposvár. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: a Sántha Kálmán-emlékérmet és Somogy Megye Alkotói Díját a 90-es évek közepén, a Batthyányi-Strattmann László-díjat az ezredfordulón, a Somogyért címet 2003-ban kapta meg.

 

Nyugodjék békében! Emlékét tisztelettel megőrizzük!

 

PTE Egészségtudomány Kar