magyar | english

Intézkedések a koronavírus fertőzés kapcsán a PTE-n

2020. FEBRUÁR 3. Hírek Kari hírek

Az Egyetem vezetése folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus témakörében kiadott nemzetközi és hazai szakmai ajánlásokat, és egyeztet az illetékes szakhatóságokkal. Az érintett szakmák bevonásával felállítotásra került a szakmai stáb, hogy az aktuális helyzetnek megfelelő lépéseket gyorsan és hatékonyan meg tudja tenni.


Fontos hangsúlyozni, hogy egyelőre sem érintett betegről, sem betegség-gyanús esetről nincs tudomása az egyetemnek. A PTE a továbbiakban is a maximális óvatosság elvének szem előtt tartásával, és az illetékes szakhatóságok szakmai útmutatásának megfelelően jár el.

 

A PTE a hét legelején minden kínai hallgatójával felvette a kapcsolatot elektronikus úton. Azok a hallgatók, akik hazautaztak Kínába a szünetben, visszaérkezésüket követően a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) protokolljának megfelelően kitöltik a szakhatóság által e célra összeállított kérdőívet. Ezek kiértékelését követően, szükség esetén azonnal további vizsgálatokat tud végezni a PTE Klinikai Központ (KK). Ha a Kínából hazatért hallgatók közül bárkinél a megbetegedés tünetei jelentkeznének, a PTE KK Sürgősségi Betegellátó Osztályán a beteg járványügyi elkülönítését is biztosítani tudják, és a protokoll szerint biztonságosan megszervezik az ellátását.

 

Azon egyetemi polgárok számára, akik nemrég tértek haza Kínából, vagy kapcsolatba kerültek olyanokkal, akik nemrég tértek haza és tünettel rendelkeznek, a PTE létrehozott egy szakértők, orvosok által működtetett non-stop hívható telefonszámot, ahol tájékoztatást kaphatnak a koronavírussal kapcsolatban: +36 30 577 37 64. Kérjük, hogy ezt a számot elsősorban a fentebb jelzett egyetemi polgárok számára tegyék elérhetővé.

 

Összhangban a felelős hatóságok által elvártakkal, azoknak a kínai hallgatóknak, akik az elmúlt 14 napban érkeztek Pécsre, illetve azok, akik a napokban várhatóak, 2 hétig felmentést kapnak az órák látogatása alól és lehetőség szerint ne menjenek közösségbe.

 

Prevenciós lépések: a WHO irányelvei alapján, Klinikai Központ külön tájékoztató anyagokkal készül a helyes kézmosásról, kézfertőtlenítésről, illetve gondoskodott kézfertőtlenítők rendeléséről is a campusokra, vizes blokkokba.

 

Alapvető rendszabályok letöltéséhez kérem kattintson ide (EN version here).