magyar | english

Konferencia kertében mutatták be a COVID-19 fizikai aktivitási gyorsjelentés kötetét

2020. OKTÓBER 27. Hírek Kari hírek

A COVID-19 járványhelyzet minimalizálására való törekvés a kijárási korlátozás és a további intézkedések nyomán módosították a magyar lakosság munkakörülményeit és jelentős volt a hatása a lakosság mindennapjaira.


A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Fizioterápiás és Sporttudományi Intézet Fizikai Aktivitás Kutatócsoportja reprezentatív vizsgálatot folytatott le a változások feltérképezésére.

 

A reprezentatív kutatás során a magyarországi 18-69 éves lakosság kijárási korlátozás ideje alatt megélt attitűdjeire fókuszáltak, kiemelten az életminőség, pszichés stressz, fizikai aktivitás és sportfogyasztás kapcsolatát és volumen változást vizsgálva 1200 fős mintán. A vizsgálat eredményeit “Változások a magyar lakosság élet- és munkakörülményeiben kiemelten a fizikai aktivitás és a sportfogyasztási szokások vonatkozásában - Keresztmetszeti, reprezentatív kutatás a COVID-19 kijárási korlátozások időszakában” című kötetben jelentették meg.

 

A felmérés és a kötet publikálása az „EFOP 3.6.2-16-2017-00003. Projekten belül, a Sport-, Rekreációs- és Egészséggazdasági Kooperációs Kutatóhálózat létrehozása” pályázat támogatásával valósult meg. A projektben a Pécsi Tudományegyetem konzorciumi tagként vett részt, konzorciumi partnerek a Debreceni Egyetem (konzorciumvezető), a Széchenyi István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem. A PTE részéről a projektben az Egészségtudományi és a Közgazdaságtudományi Karok vettek részt.

 

A konferencia során a házigazda, Egészségtudományi Kar szervezésében négy plenáris előadás hangzott el az alábbi témákban:

  • Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, EMMI: A COVID-19 járvány sportágazatra gyakorolt hatásainak enyhítése érdekében tett és tervezett intézkedések
  • Prof. dr. BETLEHEM József általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes, PTE: A COVID-19 járvány első hullámának főbb jellegzetességei és a járványügyi intézkedések társadalmi hatásai
  • Prof. dr. Ács Pongrác, Fizikai aktivitás kutatócsoport vezetője, dékánifeladatokat ellátó általános dékánhelyettes, PTE ETK: Vezető irányvonalak és módszerek a fizikai aktivitás és sportolási szokások monitorozásában és a sportdiagnosztikában hazánkban és Európában.
  • Dr. Gyömörei Tamás, egyetemi docens, sportközpont vezető, DE: Az egészségfejlesztés lehetőségei a hazai sportlétesítmények hálózatában - 23 megyei jogú város példája alapján

 

További információ:

Prémusz Viktória
PTE ETK
premusz.viktoria@pte.hu
+36 30 859 94 55