magyar | english

Kutatók Éjszakája az Egészségtudományi Karon

2020. NOVEMBER 18. Hírek Kari hírek

IDÉN IS KUTATÓK ÉJSZAKÁJA AZ ETK-N!

 

Két nagyon izgalmas programmal várjuk az érdeklődőket online formában.


17:00 órától Fodor-Mazzag Kitti és Derkács Evelin - 3D-s megTESTesítőjére lehet bekukkantani

 

3D-s megTESTesítő:

Bemutatásra kerül a PTE Egészségtudományi Kar által fejlesztett új mérési rendszer, a 3 dimenziós humán testszkenner. A testszkenner sugárterhelés mentes innovatív képalkotó rendszer, amely néhány másodperc alatt pontosan leképezi az emberi testet. A humán szkennerrel kiszűrhetők a biomechanikailag helyes tartástól eltérő tartáshibák. A rendelkezésre álló adatbázis alapján alapos kiértékelés végezhető, sőt a 3 dimenziós testkép a 3D nyomtatási technológia segítségével akár ki is nyomtatható.

http://kutatokejszakaja.pte.hu/programok/3d-s-megtestesito

 

18:00 órától Dr. Turcsán Judit kalauzol el minket a világjárványok közt

 

Világjárványok régen és ma:

Emberiség történelme során nem a háborúk, hanem a világjárványok okozták a legtöbb halálozást. A magas halálozási aránnyal járó fertőző betegségek minden történelmi korban jelentős számban ritkították a Föld lakosait. Említhetjük az ókorban pusztító "antóniusz pestist", középkorban a XIV. század közepén tomboló bubópestist, az újkorban a kolerát. De a legújabb kor sem mentes a halálos áldozatokat szedő járványoktól. Az I. Világháborúban a spanyolnátha 75.000.000 millió áldozatot követelt. Ma sem lehetünk nyugodtak, hiszen a HIV fertőzések miatt 1981 óta több, mint 25.000.000-an hunytak el. De egy-egy influenza járvány során is több tízezer lakost veszítünk el. 2020-ban a COVID-19 pandémia szedi áldozatait. A vírus elleni küzdelem egyik fontos lépése a vakcina előállítása, és majd az emberek beoltása.

Az immunizáció jelentős hatású a globális egészségre. Ma már több, mint 20 betegség megelőzhető védőoltással, és ma az egyik leghatékonyabb és költségkímélő orvosi beavatkozás az emberek milliárdjainak védelme érdekében. A lakosság magas arányú átoltottsága (minimum 75%) védelmet nyújt az oltatlanok számára is, ezt nevezzük „nyájimmunitásnak”. A vakcinázás jól dokumentált előnyei ellenére számos európai ország felnőtt lakosai bizonytalanok az oltásokkal kapcsolatban. Kétségeik vannak az oltóanyagok biztonságával kapcsolatban, megkérdőjelezik a kormány, valamint a közegészségügyi hatóságok megbízhatóságát. Összeesküvés elméleteket gyártanak gyógyszergyártók anyagi érdekei és betegségek terjedése között. Az oltóanyagok betegséget előidéző mivoltának terjesztése Wakefield 1999-ben megjelent MMR oltás és autizmus összefüggéséről szóló tanulmánya után felerősödött, annak ellenére, hogy 12 évvel a cikk megjelenése után maga a szerző vallotta be, hogy a tanulmány nem valós adatokra épült, és visszavonta azt.

http://kutatokejszakaja.pte.hu/programok/vilagjarvanyok-regen-es-ma

 

A programok regisztrációhoz kötöttek, de ingyenesek.

Az érdeklődők a regisztráció lezárulta után november 26.-án 12:00 óra után kapják meg az online csatlakozáshoz szükséges információkat!