magyar | english

Mérföldkő a radiográfiai képzésben - interjú Magyarország első mesterképzéses diplomásaival

2024. ÁPRILIS 30. Hírek Kari hírek

A radiográfusképzés 2022 őszén újabb mérföldkőhöz érkezett, ekkor indult Magyarországon először a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar szervezésében Radiográfia mesterképzés.  A három szemeszteres képzés levelező munkarendben került meghirdetésre külön Diagnosztikai radiográfia és külön Sugárterápia specializációt illetően. Az első évfolyam hallgatói 2024. február 20-án tettek sikeres államvizsgát.

A képzéssel kapcsolatban végzett hallgatóinkat kérdeztük, elsőként a Sugárterápia specializációt illetően Csobán Esztert, aki a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Onkoradiológiai Klinika munkatársa.

 

Mi motivált a képzésre való jelentkezéskor?

Csobán Eszter: Első körben a magasabb fizetési kategóriába sorolás. Emellett természetesen az új technológiák megismerésének, az új ismeretek megszerzésének lehetősége is.

 

Milyen új ismeretekkel szolgált a képzés?

Csobán Eszter: A BSc-s képzésem nem Pécsett volt, ráadásul 10 éve szereztem meg az alapfokozatot (2013-ban végeztem Debrecenben, mint képalkotó diagnosztikai analitikus). A kutatási terv és a diplomamunka elkészítésében ezért nagy segítség volt az oktatás keretei közötti SPSS szoftver és statisztikai próbák használatának megértése, valamint a témaválasztással, a formai és tartalmi követelményekkel kapcsolatos órák, konzultációk.

Emellett az új képalkotási technológiák, MR technikák (DWI, FA, MRS, stb.), valamint a képfeldolgozási, képregisztrációs lehetőségek mélyreható megismerése is jelentős pozitívum. A teleterápiás (LINAC, CyberKnife, MR-LINAC, Tomoterápia, protonterápia, stb.) és brachyterápiás eszközök, illetve a speciális sugárkezelési lehetőségek (ART, SGRT, stb.) részletes elsajátítása is a képzés szerves része volt a képfuzionálás, kontúrozás, besugárzási tervek elkészítésének lehetősége mellett. A képzés során csoporttársaknak is köszönthetően betekintési lehetőséget nyertünk több sugárterápiás centrum működésébe is egyaránt.

 

Mi a jövőbeli terv a diploma megszerzése után?

Csobán Eszter: Régi munkahely, azonban új munkakör. Itt is megfelelni az elvárásoknak, felhasználva a megszerzett új tudást, ismereteket. Debrecenben a BSc-s radiográfus képzés sugárterápiás gyakorlatát több témában is én tartom. Ezt a továbbiakban sem szeretném abbahagyni, sőt a megszerzett MSc-s tudással igyekszem folytatni. Gondolkodom a PhD megszerzésén.

 

A Diagnosztikai radiográfia specializáció sajátosságairól Nemcsik-Bencze Zsófiát kérdeztük, aki a Budapesti Liv Duna Medical Center MR operátoraként dolgozik.

 

Mi motivált a képzésre való jelentkezéskor?

Nemcsik-Bencze Zsófia: Már régóta céljaim közt szerepelt a mesterdiploma megszerzése az alapképzés során megszerzett ismereteim elmélyítése, valamint az eddigi tudományos tevékenységeim folytatásaként a doktori fokozat megszerzése céljából. Sajnos eddig a képalkotó diagnosztika szikrányira célzottan épülő mesterképzés csak külföldön volt elérhető. Szerettem volna az alap szakirányomra célzottan épülő akkreditált mesterképzést Magyarországon elvégezni és hazai oktatóktól tanulni és új kapcsolatokat teremteni. Ezt a hiánypótló lehetőséget teremtette meg számomra a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kárán 2022-ben indult Radiográfia MSc. képzése.

 

Milyen új ismeretekkel szolgált a képzés?

Nemcsik-Bencze Zsófia: Számomra külön örömet jelentett, hogy az érdeklődési területemnek megfelelően bővebb ismeretekre tehettem szert az MRI szekvenciák, a funkcionális MRI, a spektroszkópia, a diffúzió és a különböző perfúziós technikák mélyebb biofizikai hátteréről valamint betekintést nyerhettem a mesterséges intelligencia alapú gépi tanulás és képregisztrációs technikákba és azok klinikai és a különböző kutatási területeken történő alkalmazhatóságába. Továbbá számomra külön hasznosnak bizonyult a molekuláris képalkotási folyamatok az orvosi leletezés és a tudományos publikációk során nélkülözhetetlen biostatisztikai számítások részletesebb megismerése.

 

Mi a jövőbeli terv a diploma megszerzése után?

Nemcsik-Bencze Zsófia: Még idén védésre szeretném benyújtani a doktori disszertációmat és a Phd. fokozat szerzést követően a klinikai munka mellett nemzetközi kollaborációs keretek között főleg a magzati agyfejlődés, az agyi plaszticitás és neuronális dezintegráció kutatásával foglalkozó munkacsoporthoz csatlakozva szeretném tovább folytatni kutató munkámat, továbbá az adatelemzéshez szükséges programozási és képregisztrációs technikákat szeretném még elsajátítani a jövőben.