magyar | english

A PORTFOLIO.HU-nak adott interjút karunk dékánja

2022. JÚLIUS 13. Hírek Kari hírek

Miközben az egészségügyben kézzel fogható a szakemberhiány, a pandémia rávilágított arra, hogy az orvosok mellett a szakdolgozókra milyen fontos szerep hárul. Ezért sem mindegy, hogy a jövő szakdolgozóit hogyan lehet megszólítani, mivel  lehet a fiatalok számára vonzóvá tenni ezt a pályát. Ebben a helyzetben felértékelődik a képzési helyek jelentősége, és a komplex stratégiával rendelkező, hosszú távon is stabil finanszírozással bíró karok működése, mint például a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara.


Prof. Dr. Ács PongrácÁcs Pongrác, a kar dékánja a Portfolio-nak adott interjújában olyan működési elemeket mutat be a kar életéből, amelyek akár más intézmények számára is tanulságosak és hasznosak lehetnek. Többek között arról beszélgettünk vele, hogy mi is az a pécsi modell, amit a kar valósított meg országos szinten először és vált mintává több intézmény számára, hol és miért terjeszkedik a kar külföldön, miért fontosak a külföldi diákok és hogyan lehet egyáltalán fenntarthatóvá tenni egy kar finanszírozását, valamint ebben milyen változást hoz a modellváltás. A dékán arra is kitért, hogy az elnyert pályázati forrásokból megvalósított kutatások hogyan hasznosulnak náluk a gyógyítás folyamatában. Helyzetjelentés az egészségügy és felsőoktatás olyan gyakorlati szegletéből, amely eddig kevés figyelmet kapott, indokolatlanul.

 

Közhely, de sokak számára elsőként, mint egyetemváros ugrik be Pécs. Gondolom, ez nem változott, de helyezzük el az olvasók számára, miben áll a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának jelentősége?

Az Egészségtudományi Kar az egyetemen működő tíz kar közül az egyik legfiatalabb, azonban az egyik legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező kar. Jelenleg több mint 3200 hallgatónk van. A hallgatói utánpótlás biztosításának záloga, hogy az egyetemre felvett hallgatók közel 20%-a karunkon kezdi meg tanulmányait. Meggyőződésünk, hogy az egészségtudományi képzési területen ilyen hallgatói bázis nem is nagyon van más egyetemen és nem is nagyon társul hozzá ilyen színes oktatási portfólió. Jó látni, hogy az egyetemi városok által megszervezett Pont Ott Parti során a pécsi Széchenyi teret betöltő hallgatók közül minden ötödik karunkhoz tartozik.

 

PTE ETK Szepesy u.

Miért örvend ekkora népszerűségnek a kar a fiatalok körében?

Karunk Magyarországon 4 képzési helyszínen biztosít továbbtanulási lehetőségeket a fiataloknak, így mindenki megtalálja igényeinek megfelelően a lakóhelyéhez legközelebbi képzési helyszínt. Különleges helyzetben vagyunk abból a szempontból idehaza, hogy

nálunk az egészségtudomány és a sporttudomány kéz a kézben jár, ahogy ezt a nemzetközi trendek is igazolják.

Az egészség- és sporttudományban megteremtettük azt, hogy a diákok 14 éves kortól el tudnak indulni az egyetemi karunk által fenntartott középfokú szakképző intézményekben, ahol egészségügyi vagy sporttudományi végzettséget szerezhetnek, majd sikeres felvételijüket követően tanulmányaikat folytathatják karunk alapképzésein. Az egészségtudomány képzési területén nálunk a legszélesebb az oktatási portfólió, amely magába foglal alap- és mesterképzéseket egyaránt, továbbá a sporttudományban szintén van alapképzésünk, és természetesen szakedző, humánkineziológus és sportmenedzser mesterképzéseinket is eredményesen kínáljuk. A legmagasabb szint pedig a doktori (PhD) képzés, saját doktori iskolát működtetünk 2006 óta, amelynek a vezetője Prof. Dr. Bódis József, aki a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának az elnöke is egyben. Különleges helyzetben vagyunk tehát azzal, hogy az egészség- és a sporttudomány területén a középfoktól a doktori (PhD) képzésig terjedő tanulási utat kínálunk, mely kiegészül a felnőttképzési és továbbképzési lehetőségekkel is.

 

Az interjú teljes hosszában elolvasható a PORTFIOLO.HU-n. Megtekintéséhez kérem, kattintson ide!