magyar | english

Projekt megvalósításnak tapasztalatai a XXV. Kari Tudományos Diákköri Konferencián

2019. JÚNIUS 27. Hírek Kari hírek

Projekt azonosító száma: NTP-HHTDK-18-0043

Projekt címe: PTE ETK XXV. Tudományos Diákköri Konferencia és Meghallgatás 2019.


XXV. Kari Tudományos Diákköri Konferencia

Zalaegerszeg, 2019.

 

Mint minden évben, idén is megrendezésre került a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán a Tudományos Diákköri Konferencia, melynek ez évben a Zalaegerszegi képzési központja adott otthont. 2019. május 10-11. között a PTE-ETK hallgatói 12 szekcióban versenyezhettek. Az elmúlt évekhez hasonlóan rengeteg hallgató nyújtotta be jelentkezését a konferencián való részvételre, végül 139 kiválóan felkészült hallgató mutathatta be kutatási eredményeit a Bíráló bizottságok előtt. A rendezvény két napja zökkenőmentesen zajlott le.

Törekszünk, hogy minden évben újabb kihívásoknak felelhessünk meg, ebben az évben először mutatkoztak be az angol nyelvű ápoló hallgatók (4 fő) TDK eredményeikkel, illetve eddig nem voltak középiskolai diákok a TDK konferenciánkon. Ezt természetesen megelőzte egy több hónapos felkészülési időszak, ahol minden középiskolai hallgatóval egy mentor készült fel (Mentorok: Káli-Lukács Éva, Tóth Bettina, Sió Eszter, Komáromy Márk, Békési Ádám), illetve egy képzés is segítette a felkészülésüket. Címe: „Alapvető kommunikációs ismeretek”, melyen részt vett 5 fő középiskolás diák (Kölcsey Ferenc Gimnázium (Zalaegerszeg) - Karamán Ábel, Keszthelyi Vajda János Gimnázium - Nagy Richárd, Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium - Peresztegi Réka, Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (Zalaegerszeg) - Sövegjártó Blanka, Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium - Tóth Olivér).

 

Mentori tapasztalatok:

„Véleményem szerint a középiskolások mentorálása jól sikerült. Örömmel töltött el, hogy már ilyen fiatalon ekkora érdeklődést mutattak a kutatás iránt. A Tudományos Diákköri Konferencián pedig egy nagyon színvonalas előadást adott elő. A mentoráltam pozitív élményeket gyűjtött. Szerintem ez egy nagyon jó lehetőség a középiskolások számára, hogy betekintést nyerjenek az egyetemi tudományos életbe.”

„A középiskolások mentorálási programja egy rendkívül hasznos és jó kezdeményezésnek bizonyult. A megfelelő témaválasztással és a tanuló kellő hozzáállásával már középiskolában is eredményesen megkezdhető a tudományos tevékenységek megismertetése és elvégzése. A konzultációk során minden fontosabb részletet megbeszéltünk és összegeztünk. Továbbá szeretném kiemelni a vizsgálat alanyainak a felmérésekhez tanúsított pozitív megközelítését és érdeklődését, nagyon nyitottak voltak az eredményeikkel kapcsolatosan és hozzá állásukat a sikerességre való törekvés jellemezte!”

A TDK konferencián a középiskolás hallgatók (3 fő) már be is mutatták kutatási eredményeiket.

Pályázatunk során még angol és magyar nyelvű szakkönyveket szereztünk be, mely segíti a hallgatók felkészülését.

 

Prof. Dr. FIGLER Mária
egyetemi tanár
dékáni megbízott, TDT elnök

 

Dr. HOCK Márta
adjunktus
TDK Kari Koordinátor