magyar | english

SZÍVÜNK NAPJA Zalaegerszegen

2022. SZEPTEMBER 28. Hírek Kari hírek

SZÍVÜNK NAPJA

Beszámoló

 

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központja 2022. szeptember 25-én a SZÍV VILÁGNAPJA alkalmából, SZÍVÜNK NAPJA elnevezéssel egészségnapot szervezett.

Intézményünk az idei évben először csatlakozott a világnapi rendezvényhez.

 

A program megvalósítása komoly szervezőmunkát igényelt, amelyhez sok segítséget kaptunk a Zala Megyei Szent Rafael Kórháztól, Polgármester Úrtól és feleségétől, Balaicz Zoltánné Edittől, aki egyben a rendezvény fővédnöke volt. Lelkesen támogatta terveinket a helyi Szív- és Érbeteg Egyesület és a Nyitott Szív Egyesület is, akik tagjaik körében népszerűsítették az egészségnapot. 

 

Balaicz Zoltánné előzetesen megkereste a helyi bölcsőde és óvoda vezetőket, óvónőket, hogy a gyerekek egy szívsablont kedvük szerint színezzenek, díszítsenek ki. Megközelítőleg 400 db fantáziadúsan díszített szívet kaptunk vissza, amelyeket egy fából kifűrészelt óriás szívre ragasztottunk fel, ami a „Szívből jövő üzenet” nevet kapta. Ez a szív programunk fő szimbóluma lett.

 

A rendezvény 14.00 órakor vette kezdetét. A megnyitó beszédet Dr. med.habil Gasztonyi Beáta a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főigazgatója tartotta, utána Dr. Császár Gabriella házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, majd tájékoztatást adott a további program lehetőségekről.

Ez után előadások hangzottak el a szívünk egészsége, ajánlott fizikai aktivitás mértéke, önvizsgálat szív- és érrendszeri szempontból, egészségünk monitorozása okoseszközzel témakörökben.

14.00 – 18.00 óráig különböző mérésekkel, mozgási lehetőségekkel vártuk az érdeklődőket.

„Mozogj a szívedért, Ő is érted dobog!”

Milyen a szív és érrendszerem? – ezen belül vérnyomás-, vércukor-, koleszterin-, vérzsír-, testösszetétel- és kéz-szorítóerő mérésre volt lehetőség.

Részt lehetett venni légzőtornán és relaxáción.

Mozogj a szívedért! Tornázz velünk! – állóképességi tréning szívbetegeknek, értorna lehetőség.

Nyugvópont – Lazulj velünk! – hallgatóink váll- és nyakmasszázsban részesítették a jelentkezőket.

Ne félj újraéleszteni! Kórházi ápolók mutatták be az újraélesztés tudományát, defibrillátor használatát.

 

Kardiofitt – intenzív állóképességi tréning.

Tekerj a szívedért! – edzeni lehetett szobakerékpáron.

Lehetőség volt szívmetszetek megtekintésére mikroszkóppal.

Minden helyszínen pecsétet kapott a résztvevő és három pecsét után a kijáratnál egy szív alakú stressz-labdát kapott ajándékba.

A regisztráció szerint 78 fő érkezett a rendezvényre. A látogatók zöme a szépkorú korosztályból került ki, akik elmondásuk szerint, rengeteg új információval, ismerettel, lelki feltöltődéssel gazdagodva, vidáman köszöntek el tőlünk.

A visszajelzések alapján nagyon jó hangulatú, eseménydús rendezvénynek lehettünk részesei.

 

Zalaegerszeg, 2022. szeptember 26.

PTE ETK ZKK Kollektívája