magyar | english

Karunk Innovatív eszközeivel mérik fel a Király SE labdarúgóit

2022. OKTÓBER 6. Hírek Kari Tanács

Új, innovatív háromdimenziós testszeknnerrel mérik fel a napokban a Király SE 120 utánpótláskorú labdarúgóját. Az egyedülálló mérőeszköz a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (PTE-ETK) és a Bay Zoltán Kutatóintézet közös fejlesztése. A berendezést - első labdarúgó egyesületként az országban - annak köszönhetően vehette igénybe egyesületünk, hogy a Király SE rehabilitációs és prevenciós területen már egy éve együttműködik a PTE-ETK Szombathelyi Képzési Központjával. 

 

A 3D-s mérés egy méréssorozat egyik, kiemelt állomása. Az innovatív berendezésen túl része még a komplex felmérésnek az antropometriai mérés, gerincdeformitások kiszűrése, testzsír-összetétel mérés, valamint terhelhetőség mérés Zebris ultrahang-alapú mozgásvizsgáló eszköz segítségével. Az egyedülálló, mesterséges intelligencia (MI) alapon működő háromdimenziós testszkenner kilenc kamerával felszerelt, és 5-8 másodperc alatt szkenneli be a vizsgált személyt, 100 centitől 220 centis magasságig. A berendezés mobil, viszonylag gyorsan összeszerelhető, és milliméter pontosságú eredményt ad. A vizsgálatok időközönként megismétlésével pontosan monitorozható az alanyok, sportolók fejlődése. 

A humán testszkenner fejlesztésének célja a sportolók, gyerekek testtartási problémáinak azonosítása, majd azok folyamatos nyomon követése volt. A keletkező adatokból a gyerekek szülei segítséget, támpontokat kaphatnak a megfelelő sportágválasztásához is, de az adatok egyéb területeken is felhasználhatók. A bőrgyógyászat számára például azonnal azonosítható egy-egy káros elváltozás, ami lehetővé teszi a mielőbbi beavatkozást, mondta el a Bay Zoltán Kutatóközpont divízióigazgatója, Szűcs Ferenc. 

"Ami a várható eredményeket illeti, minden gyerekről egy vizsgálati jelentést kap majd az egyesület, az edzők - a pontokban, gólokban, percekben jelentkező különbséget a csapatok között pedig az is jelentheti majd a jövőben, hogy a mérési eredményeket ki tudja megfelelően értelmezni, és beépíteni, jól felhasználni a mindennapokban," emelte ki a sporttudományos háttér jelentőségét Prof. Dr. Ács Pongrác, a PTE-ETK dékánja, a PTE-ETK Szombathelyi Képzési Központja, a Bay Zoltán Kutatóintézet és a Király SE szerdai közös sajtótájékoztatóján.

Hurtlik-Tóth Enikő, a Király SE mérési munkacsoportjának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a testtartásbeli hibákat a lúdtalp, térdprobléma és a hanyagtartásból kialakuló gerincdeformitások jelentik. Ha adott ízületi területen megjelenik egy elváltozás és nincs azonnal kezelve, az később továbbgyűrűző mozgásszervi bajokat eredményezhet, figyelmeztetett. A prevenció tehát egyre jobban felértékelődik, nem csak egyesületi, de össztársadalmi szinten is. A mostani mérések eredményei azt fogják szolgálni, hogy a királyos gyerekek időben megkaphassák azokat a korrekciós lehetőségeket, amelyek elvégzésével csökkenthető, mérsékelhető a sérülések kockázata, előfordulása.

"A mérések és azok tudományos kiértékelése azért is fontos, mert az adatokból, a leszűrt következtetésekből, eredményekből tudnak tovább dolgozni az edzők, fejlődni a gyerekeink. Megtisztelő, hogy részesei lehetünk ennek a tudományos projektnek, és az adatokkal hozzájárulhatunk a további fejlesztésekhez, köszönjük,", fogalmazott Király Gábor, a Király Sportegyesület elnöke, 108-szoros válogatottsági rekorder, hozzátéve: eredményesnek, hatékonynak tartja a PTE-ETK Szombathelyi Képzési Központjával 2021 őszén megkezdett közös munkát, melynek keretében gyógytornász hallgatók kapcsolódtak be az egyesület prevenciós és rehabilitációs munkájába. 

A PTE-ETK Szombathelyi Képzési Központjának igazgatója, Karamánné dr. Pakai Annamária úgy vélte, a sportsérülések, sportrehabilitáció területén is vannak és lesznek is még közös pontok a két intézmény között, és abbéli reményét is kifejezte, hogy a PTE-n belül működő egészségtudományi szakkollégium - ahol a diákok egyetemi életét, tudományos munkáját szeretnék tovább fejleszteni, támogatni - a jövőben tudományos rendezvényekben is együttműködhet majd Király SE tehetségközpontjával.

Az esemény keretében dr. Ács Pongrác dékán úr elismerő oklevelet adott át Mészáros Viktornak, a Szombathelyi Képzési Központ informatikus kollégája részére, 30 éve fennálló közalkalmazotti jogviszonya alkalmából.