magyar | english

Hírek

Vitaest - „Lehet-e boldogan élni fogyatékkal élőként?”

 

Az Egészségtudományi Szakkollégium meghívja tagjait és az érdeklődőket következő vitaestjére, melynek címe: „Lehet-e boldogan élni fogyatékkal élőként?”

Időpont:
2018. március 22. 17h

Helyszín:
Laterum Kollégium II. emeleti tanuló (Pécs, Hajnóczy út 37-39.)

Résztvevők:
Hoffmann Judit – paralimpikon, gyógypedagógus
Bali Boglárka – az ÉFOÉSZ Baranya megyei szervezetének elnöke
Harjánné dr. Brantmüller Éva – a PTE ETK adjunktusa
Dr. Máté Orsolya -  a PTE ETK adjunktusa

Moderátor:
Dr. Tigyiné dr. Pusztafalvi Henriette – a PTE ETK tudományos munkatársa

A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Tehetségprogramja támogatja (NTP-SZKOLL-17-0015).

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

 

Az Egészségtudományi Szakkollégium egyik célja a hallgatók tudásának, ismeretének bővítése, szakmai kapcsolatok kiépítésének elősegítése, ezért lehetőséget biztosít az alábbi konferenciákon való részvételre.

Az Egészségtudományi Szakkollégium részvételi lehetőséget biztosít 3 fő szakkollégiumi tagsággal rendelkező hallgatónak A láb gyakori betegségei, mozgásszervi elváltozásai c. konferenciájára, mely 2018. március 3-án kerül megrendezésre Budapesten.

http://newinst.wixsite.com/labgyakori2018 

Az Egészségtudományi Szakkollégiumi támogatás fedezi az utazási és regisztrációs díjat.

Pályázni szakkollégiumi tagsággal rendelkező hallgatók tudnak. Pályázatnak tartalmaznia kell: pályázó adatait, maximum egy oldalas szakmai/tudományos életrajzot, motivációs levelet

A pályázatokat 2018. március 1-ig lehet benyújtani az eva.polyak@etk.pte.hu címre.

 

Ez az igazi vészhelyzet – vitaest

 

Egészségtudományi Szakkollégium pályázati felhívás

Az Egészségtudományi Szakkollégium egyik célja a hallgatók tudásának, ismeretének bővítése, szakmai kapcsolatok kiépítésének elősegítése, ezért lehetőséget biztosít az alábbi konferenciákon való részvételre.

Az Egészségtudományi Szakkollégium részvételi lehetőséget biztosít 6 fő szakkollégiumi tagsággal rendelkező hallgatónak a Brunszvik Teréz Szakmai Napok II. Nemzetközi kisgyermek-nevelési konferenciájára, amely 2018. március 20-21-én kerül megrendezésre Martonvásáron.

http://www.avkf.hu/brunszvik-terez-szakmai-napok-ii-nemzetkozi-kisgyermek-nevelesi-konferencia

 

Pályázati felhívásunkkal lehetőséget szeretnénk biztosítani 2 szakkollégiumi tagsággal rendelkező hallgatónak a XVI. Pedagógiai Értékelési Konferencián való részvételre, mely 2018. április 26-28-án Szegedi Akadémiai Bizottság székházában kerül lebonyolításra.

http://www.edu.u-szeged.hu/pek2018/

 

Az Egészségtudományi Szakkollégiumi támogatás fedezi az utazási és regisztrációs díjat, valamint a szállásköltséget is.

 

Pályázni szakkollégiumi tagsággal rendelkező hallgatók tudnak.

Pályázatnak tartalmaznia kell: pályázó adatait, maximum egy oldalas szakmai/tudományos életrajzot, motivációs levelet

 

A nyertes pályázóknak a konferencián történő részvételről egy 1-2 oldalas szakmai és képi beszámolót kell készíteni, melynek elkészítési határideje a rendezvényt követő hét pénteke.

 

A pályázatokat 2018. február 23-ig lehet benyújtani az eva.polyak@etk.pte.hu címre.

 

 

Egészségtudományi szakkollégisták szakmai beszámolója az Egészségügyi Szakdolgozók második alapellátási konferenciájáról

Projekt címe:

Egészségtudományi Szakkollégium Tehetség Program 2017/2018-as tanévben

Pályázat kódja:

NTP-SZKOLL-17-0015

Rendezvény megnevezése:

Egészségügyi Szakdolgozók Második Alapellátási Konferenciája

Rendezvény időpontja, és helyszíne

2017.10.06.-10.07

Nyíregyháza, Sóstói utca 2-4. Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar

 

Az Egészségtudományi Szakkollégium lehetőséget biztosított, hogy csoporttársammal, Ruzsicsné Kakas Mónikával részt vegyünk a MESZK Országos Szervezete és a MESZK Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezte által rendezett Egészségügyi Szakdolgozók Második Alapellátási Konferenciáján. Az október 06. - október 07.-ig tartó kongresszus a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Zihali termében került megrendezésre. A rendezvényen egyik kedves vettem részt.

A konferencián közel 170 fő vett részt, leginkább ápolók, védőnők és háziorvosi rendelőben dolgozó asszisztensek. A kongresszuson 2 nap alatt 32 tudományos előadás hangzott el, 3 szekcióban.

Az ünnepélyes megnyitó után a plenáris ülésen több előadást is hallhattunk az egészségügyi alapellátás jelenlegi helyzetéről, nehézségeiről, illetve megerősítésével kapcsolatos célkitűzésekről. Eddig is tisztában voltunk az egészségügy jelenleg siralmas helyzetével, de az előadások során megdöbbentő adatokat hallhattunk az egész országot érintő háziorvosi és szakápolói (különösen BSc ápoló) hiányról. Érdekes előadásokat hallhattunk az e-recept bevezetéséről, a hospice ellátás aktuális helyzetéről és az ezzel kapcsolatos célkitűzésekről, tervezett változtatásokról. Ami azonban számomra a leginkább érdekes volt, az a szakápolók kompetenciakörét érintő tervezett változtatásokról szóló előadások voltak. Tiszta képet kaphattam a jelenleg bevezetett MSc képzésen résztvevő MSc ápolók kompetenciaköréről. Ez számomra most különösen aktuális téma. Véleményem szerint különösen hasznos volt Karamánné dr Pakai Annamária vérvételről tartott előadása, mivel szerintem az egészségügyi dolgozók jelentős többsége nincs tisztában a vérvétel során alkalmazott vérvételi csövek sorrendjének a fontosságával.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani az Egészségtudományi Szakkollégiumnak, hogy lehetővé tette számomra, hogy részt vegyek ezen a különösen színvonalas rendezvényen.

 

Lakosi Margit és Ruzsicsné Kakas Mónika

 

 

 

Az Egészségtudományi Szakkollégium szakkollégistái vehettek részt  a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének konferenciáján

 

Az Egészségtudományi Szakkollégium által meghirdetett pályázat keretében lehetőségünk nyílt részt venni a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének XIX. szakmai konferenciáján.

Egy egész napos programon vettünk részt, ahol 16 előadást hallgattunk meg különböző témákban, de mégis mind alapul vette a gének szerepét az egészségi állapot alakulásában. Többek között megtudhattuk, hogy mit „eszik” egy egészséges sejt, hány baktérium törzs él az emberi emésztőrendszerben és ezek milyen jelentős szereppel bírnak a szervezetünk homeosztázisának fenntartásában, vagy a daganatos megbetegedések kialakulásában, milyen szerepe van a mesterséges élelmiszerszínezékeknek. 

Az ebédszünetben Szikora Péter, az Unilever chefje, olyan menüsorral készült a hallgatóságnak, ami a Magyar Dietetikusok által kidolgozott OKOSTÁNYÉR® ajánlásait vette figyelembe. Ezzel is példát mutatva, hogyan lehet ízletesen betartani az egészséges táplálkozásra vonatkozó javaslatokat.

A kávészünetben több cég (Alpro, Eisberg, Gullon) termékével ismerkedhettünk meg, a növényi tejtermékeken át, az ízlés szerint összeállítható müzlin, a gluténmentes édességekig. A termékekről ismertetőket kaptunk, melyek révén betegeinket is tudjuk tájékoztatni a lehetőségekről.

A Springmed könykiadó bemutatta számunkra az aktuális a táplálkozás különböző területeit érintő szakkönyveit és ezeket lehetőségünk nyílt megvásárolni.

A konferencián nagyon jól éreztük magunkat, megismerhettünk már végzett hallgatókkal, a társintézményben tanuló hasonló szakos társainkkal és a szakma jeles képviselőivel, azokkal, akik médián keresztül is a prevencióban vesznek részt, és akik a klinikákon tesznek minden nap azért, hogy javítani tudják a betegek állapotát.

Kötetlen és családias hangulatban tölthettük együtt a napot, amellett, hogy gyarapíthattuk ismereteinket!

Köszönjük, hogy az Egészségtudományi Szakkollégium támogatta a konferencián való részvételünket.

 

Résztvevő szakkolégisták:

Kun-Szabó Pálma III. éves dietetikus hallgató, Csipak Hermina IV. éves  dietetikus hallgató, Koczka Viktor I. éves Epidemiológia MSc hallgató

 

Egészségtudományi Szakkollégium 2017/18-as programjai

 

Várhatóan több szakkurzus indul, ebből, ami biztosan indul:

Pályázatírás, projektmenedzsment 2017/2018-es év őszi szemeszter: (1x 8 óra; 1x7 óra) összesen 15 óra, lebonyolítása 2 napos szakkurzus formájában történik; PTE ETK Zalaegerszegi Képzési hely

Konfliktuskezelés és felelős kommunikációs tréning 2017/2018-as év tavaszi szemeszter (1x 8 óra; 1x7 óra) összesen 15 óra; lebonyolítása 2 napos szakkurzus formájában történik. Pécsi Képzési hely

 

Következő Konferenciákat támogatja a Szakkollégium (utazás+ regisztrációs díj; külföldi út esetén napi díj), főképp előadóként, de akár résztvevőként is:

 • Táplálkozástudomány, Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Konferenciája (Budapest)
 • Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLII konferencia (Siófok)
 • ECR2018 Diverse and United konferencia (Bécs)
 • MGYFT XI. Kongresszusa (Győr)

Négy tervezett vitaestje van a Szakkollégiumnak, melyre a témában jártas egyetemi oktatók és meghívott vendégek fejtik ki véleményüket:

 • Növényi alapú étrend egészséges megvalósítása
 • Védőoltás, immunizálás, a védőoltás ellenesség és az újra jelentkező járványosmegbetegedések
 • Lehet-e boldogan élni fogyatékkal élőként
 • Kommunikáció a sürgősségi osztályon

Két tanulmányutat tervezünk:

 • Szegedi Anatómiai Múzeum és Szegedi Vadaspark látogatása (szeptember/októberi megvalósítás)
 • Egészségtudományi piknik (május)

Kutatói hálózatot hozunk létre:

 • A PTE ÁOK Cholnoky LászlóSzakkollégiummal
 • Az SZTE ÁOK Apáthy IstvánSzakkollégiummal,

ezáltal a hallgatók tapasztalatokkal, más szemlélettel találkoznak és  kapcsolatokat építhetnek ki.

 

Az Egészségtudományi Szakkollégium felvételt hirdet

 

Felvételizhet a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán  legalább két lezárt félévvel rendelkező bármely évfolyamán tanuló nappali tagozatos vagy graduális képzésében résztvevő hallgató. A jelentkezéshez – személyesen vagy postai úton a PTE Egészségtudományi Kar „D” épületébe (7621, Pécs, Rét utca 4.) Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet (Ungár Tamás Lászlóné dr. Polyák Éva), vagy a PTE ETK Ápolástudományi, Alapozó Egészségtudományi és Védőnői Intézet Védőnői és Prevenciós Tanszék (8900, Zalaegerszeg, Landorhegyi út 33. Karamánné dr. Pakai Annamária) címre, vagy a lenti e-mail címre megküldve az alábbiakat kérjük eljuttatni:

 • Kitöltött jelentkezési lap
 • Amerikai típusú szakmai önéletrajz és eddigi tudományos munka igazolása (demonstrátor, diákköri szereplés, konferenciák, publikációk másolata)
 • Részletes kutatási– és munkaterv, illetve a szakkollégiumi tagsággal kapcsolatos elképzelések vázlata (1-3 gépelt oldal terjedelemben)
 • szaktanári ajánlás (tanszékvezető/kutatásvezető/konzulens)
 • Index-másolat az utolsó két lezárt félévről
 • Nyelvtudást igazoló dokumentumok másolata/ ha van

 

A pályázatok benyújtásának határideje: 2017. szeptember 20.

 

Jelentkezési lapot a kari weboldalról lehet letölteni, valamint további információ az eva.polyak@etk.pte.hu, vagy annamaria.pakai@etk.pte.hu e-mail címen kérhető.

A jelentkezési lap letöltéséhez kérem kattintson ide.

 

Gratulálunk Kedves Andrásnak, aki TDK munkájáért Innovációs Díj kategóriában 3. helyezett lett!

 

 

2017. április 19. és 20. között rendezték a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát, melynek Orvos- és Egészségtudományi Szekcióban az Egészségtudományi Szakkollégium két hallgatója eredményesen szerepelt.

 

Képalkotó Diagnosztika Analitika tagozatban I. helyezést ért el Kedves András, Vecsera Tímea: (18)FDG- PET/CT alapú céltérfogat definíció 3D alapú modern irradiációban részesülő betegeknél c. munkájával. Témavezetőjük dr. Kovács Árpád.

 

Dietetika és táplálkozástudományi tagozatában III. helyezést ért el Kovács Réka Erika: A harmadfokú és extrém obes betegek táplálkozásának vizsgálata c. munkájával. Témavezetője: Ungár Tamás Lászlóné dr. Polyák Éva

 

Ezúton is gratulálunk tagjainknak és témavezetőjüknek és további sikeres munkát kívánunk!