magyar | english

Antropozófus gyógyászat – WHO benchmark

2023. ÁPRILIS 3. Hírek Kari hírek

Megjelent a WHO hivatalos ajánlása az antropozófus gyógyászat képzéseire vonatkozóan. 

A WHO magyar szakértő bevonásával felvette a tradicionális, komplementer és integratív medicina (TCIM) ágazatainak listájába az első modern, nyugati gyógyászati rendszer, az antropozófus gyógyászat képzéseinek ajánlását. A listán eddig a hagyományos kínai orvoslás, ayurvéda, ősi eredetű természetgyógyászati módszerekkel együtt 7 tradicionális rendszer szerepelt. A WHO ezzel a dokumentummal meghatározta az antropozófus gyógyászat terápiáinak magas szakmai kritériumok mentén zajló képzését világszerte:  

WHO Benchmarks for trainings in AM (https://apps.who.int/iris/handle/10665/366645

A WHO ezirányú aktivitása annak a hosszútávú célkitűzésnek a része, miszerint az integratív medicina világszerte úgy illeszkedhessen a fennálló egészségügyi rendszerhez, hogy az törvényi szinten szabályozottan, magas szakmai szinten és bizonyítékokon alapulva történjék. A fenti elvet képviseli hazánkban a Magyar Integratív Medicina Szövetség is, melynek vezetőségi tagja, Dr. habil. Szőke Henrik, a PTE ETK tanszékvezetője vett részt a WHO öt év alatt lezajlott hivatalos folyamatában. 

A dokumentum elvárásainak megfelelő egyetemi szintű képzést hazai környezetben jelenleg a Pécsi Tudományegyetem 2 éves posztgraduális oktatásként akkreditálja orvosok, gyógyszerészek részére.