magyar | english

Kollégiumok

Pécs – Laterum kollégium

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudomány Kar Laterum Kollégiuma Pécs - 2010-es év Európa kulturális Fővárosa – uránvárosi városrészében található. A kollégium 300 fő befogadására alkalmas, 4 emeletén, 60 db ötágyas vendégszoba található, amelyekhez szobánként külön vizesblokk tartozik. A kollégium autóval és tömegközlekedéssel jól megközelíthető, a környékén számos szupermarket, étterem és más vendéglátóhely található. A történelmi belváros és a kulturális negyed könnyen elérhető, akár helyi tömegközlekedési eszközökkel is.

 

Elhelyezés
Az elhelyezés 5 ágyas szobákban történik, minden szobában vizesblokk (zuhanyzó/wc), található, a szobákban internet csatlakozási lehetőség és hűtőszekrény áll a vendégek rendelkezésére. A kollégium területén közös használatú főzőkonyha, klub helyiség, kábel televízió található, igény esetén mosókonyha vehető igénybe.

 

Ellátás
A Kollégium ellátást nem biztosít, de a vendégek kérése esetén ajánlani tudunk közeli, hangulatos éttermeket.

 

Programok
Pécs mediterrán hangulatú városa vonzó idegenforgalmi látványosságokat kínál az idelátogatóknak: a világörökség részévé nyilvánított ókeresztény emlékeket, a török hódoltság korából származó dzsámikat, a Zsolnay Porcelán Múzeumot, Csontváry festményeit vagy Vasarely térplasztikáit. Vendégeink Pécs látnivalóiról, illetve a múzeumok nyitva tartásáról bővebb tájékoztatást a kollégium portáján kaphatnak. Pécs 40 km-es körzetben 4 wellness- és gyógyfürdő található (Harkány, Siklós, Sikonda, Szigetvár), illetve Orfűn a megújult aqua parkban strandolási lehetőség is megtalálható. Pécs a kulturális évadot követően is számos rendezvénnyel, utcafesztivállal várja az érdeklődőket, részletes programok megtekinthetőek – többek között – a http://www.zsn.hu/programok weboldalon.

 

Megközelíthetőség
A Kollégium címe: Pécs Hajnóczy u. 37-39.

GPS koordinátái: Szélesség:  E 46.0640366, Hosszúság: K 18.1914599

[ Térkép ]

 

Autóval érkezők számára:
Bonyhád felől érkezőknek: a 6-os főút nyomvonalát követve kell haladniuk, végig a Zsolnai Vilmos, Rákóczi, Alsómalom, Nagy Lajos király, József Attila, Athynai Simon úton egészen a Nendtvich Andor Ybl Miklós utcák kereszteződéséig. A kereszteződésnél balra, majd közvetlenül jobbra kell fordulni a Hajnóczy út irányába, amelyen végighaladva egészen a Tűrr István utcai kereszteződésig, amelynél balra, majd a következő lehetőségnél jobbra kell kanyarodni.

Harkány felől érkezőknek: az 58-as főút útvonalát kell követni a II. János Pál út és a Maléter Pál út kereszteződéséig, ahol balra kanyarodva végig kell menni a Maléter Pál és a Nyugati elkerülő úton. A Makay István úti kereszteződésnél jobbra kell kanyarodni egészen az Esztergál Lajos utcai kereszteződésig, amelynél jobbra kell folytatni utunkat. A Tűrr István utcánál balra, majd a következő lehetőségnél ismét balra kell kanyarodni.

Szigetvár felől érkezőknek: a 6-os főút nyomvonalát követve kell haladniuk, végig a Szentlőrinci és a Makay István úton. A Makay István úti kereszteződésnél jobbra kell kanyarodni egészen az Esztergál Lajos utcai kereszteződésig, amelynél jobbra kell folytatni utunkat. A Tűrr István utcánál balra, majd a következő lehetőségnél ismét balra kell kanyarodni.

 

Távolsági autóbuszon, illetve vasúton érkezőknek:
A távolsági autóbuszon, illetve a vasúton érkezők számára a városban a legegyszerűbb közlekedési módot a helyi tömegközlekedés jelenti. A helyijáratok menetrendjeit a http://www.pkzrt.hu/menetrend oldalon érhetik el, ehhez hasonlóan a díjszabásról is a társaság honlapjáról szerezhetnek aktuális információkat.

 

Távolsági autóbuszon érkezők számára:
a távolsági autóbusz megálló és a kollégium között a 4-es számú járat közlekedik. A Kollégiumtól a pályaudvar felé a Vásárcsarnok megállóig kell közlekedni. A pályaudvartól a Kollégium felé pedig Olympia Üzletház megállóig kell utazni.

 

Vasúton érkezők számra:
a vasútállomás és a kollégium között, hasonlóan a buszpályaudvarhoz szintén a 4-es számú busz közlekedik. A Kollégiumtól a vasútállomás felé a Főpályaudvar megállóig kell utazni, míg a vasútállomástól a Kollégiumhoz az Olympia Üzletház megállóig kell közlekedni.

A városban a helyi tömegközlekedés mellett számos taxitársaság is működik, melyeknek elérhetőségeiről készséggel nyújtunk tájékoztatást.

 

Árak:
A kollégiumban a szállás ára 2500 Ft/vendég/éjszaka, három évesnél fiatalabb gyermek esetében a szállás ingyenes. Az ár tartalmazza az ÁFA-t, valamint az ágynemű használatot is. Az ár nem tartalmazza a felnőttek által fizetendő helyi idegenforgalmi adót, mely 400 Ft/éjszaka/vendég.

 

Szállásfoglalás és lemondás:
Bejelentkezés, szobafoglalás, további információ a portán (Pécs Hajnóczy u. 37-39.), vagy a +36-72/501-500/22731 telefonszámon, illetőleg a laterumkollegium@etk.pte.hu email címen lehet!

 

Lehetséges fizetési módok:
készpénzben a szállás elfoglaláskor, átutalással 10 főnél nagyobb csoportok esetében előzetes egyeztetés alapján.

 

Szállás elfoglalása, elhagyása:
A szobákat délután 14.00 órától lehet elfoglalni, és az utazás napján 10.00 óráig kell elhagyni. Előzetesen bejelentett igény esetén módosításra adunk lehetőséget amennyiben a kollégium telítettsége ezt lehetővé teszi.

 

Kollégium - Zalaegerszeg

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudomány Kar Zalaegerszegi Képzési Központjának kollégiumai Zalaegerszeg – Landorhegy városrészben /Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 23., és Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 33./ találhatók. A kollégiumok összesen 163 fő befogadására alkalmasak. A 47 db 2-3 ágyas kollégiumi szoba és 8 vendégszoba a Landorhegyi u. 23., 2. emeletén és a Landorhegyi u. 33., számú épület 2-3. emeletén, található. A szobákhoz közös vizesblokk, konyha és a szabadidő eltöltését szolgáló TV-sarok tartozik. A kollégium autóval és tömegközlekedéssel jól megközelíthető, a környékén számos szupermarket, étterem és más vendéglátóhely található. A belváros könnyen elérhető, akár helyi tömegközlekedési eszközökkel is.

 

Elhelyezés
Az elhelyezés 2-3 ágyas szobákban történik, minden szobához közös vizesblokk (zuhanyzó/wc), tartozik, a szobákban internet csatlakozási lehetőség, a folyosókon és a főzőkonyhákban közös hűtőszekrény, rezsó áll a vendégek rendelkezésére. A kollégiumban kábel televízió van, igény esetén mosókonyha vehető igénybe.

 

Ellátás
A Kollégium ellátást nem biztosít, de a vendégek kérése esetén ajánlani tudunk közeli, hangulatos éttermeket.

 

Látnivalók - Programok
Zalaegerszegen, Göcsej kapujában található, Zala megye székhelye. A dombok között megbúvó város gazdag kulturális és természeti értékeivel, valamint sokszínű rendezvényeivel várja vendégeit. A városközpont legrégebbi részén, a Deák téren, az egykori végvár helyén (erre emlékkő emlékeztet) áll az egykori vármegyeháza, a tér közepén pedig Deák Ferenc szobra (Vay Miklós alkotása). A tér nyugati oldalát a Deák Ferenc Megyei Könyvtár zárja le, keleti oldalán a Göcseji Múzeum épülete látható. A múzeum szomszédságában a kéttornyú Mária Magdolna barokk plébániatemplom 1750-60 között épült. A templommal szemben látható a plébániaház épülete.

A plébániaház és a templom között vezet a Balatoni út, emellett találjuk a 4700 nézőt befogadó sportcsarnokot.

A plébániával szemben áll az Arany Bárány Szálló, vele egybeépülve a Megyei Levéltár, és egy háromszintes irodaház. Eredetileg földszintes volt, 1765-ben a katonaság tisztjei számára készült az ún. "kvártélyház", első emeletét a múlt században, a másodikat századunk első felében kapta. Földszintjén Széchenyi István 1991-ben felavatott emlékműve (Béres János alkotása), és a zalai katonáknak emléket állító kerámia (Németh János alkotása). Belső udvara a nyári hónapokban szabadtéri színháznak ad otthont.

A város legforgalmasabb utcáján, a Kossuth utcán végigmenve először a posta épületét látjuk, mellette az Ispita (ma a Postabank épülete, Kossuth L. tér), valaha a város kórháza volt, oldalán a gyógyítás egyik védőszentjének, Szent Rókusnak kerámia domborműve (Németh János alkotása) Rövid séta után láthatjuk a csipkeházak által körbeölelt Dísz teret, melynek közepét Göcseji tulipános szökőkút díszíti, Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész és Pelényi Gyula építész alkotása. A városháza előttszemben Zrínyi Miklósnak, a költőnek és hadvezérnek 1989-ben felállított lovas szobra (Tóth Béla alkotása) áll.

A városháza mögött találjuk a Városi Hangverseny- és Kiállítótermet, ami 1904-ben épült zsinagógának. A város központi részétől délkeletre, az 1982-ben alapított Hevesi Sándor Színház előtti téren egy igazi különlegesség, a „Földönjáró toronyóra” található.

A város legtöbbet látogatott szabadtéri múzeumai a Göcseji Falumúzeum és Finnugor Néprajzi Park, valamint a Magyar Olajipari Múzeum egymás mellett helyezkednek el.

Kirándulási lehetőségek: A Balaton felé vezető úton a központtól 4 km-re a Csácsi városrészben található egy arborétum, mely 84 hektáros területén bemutatja a hazánkban tenyésző fafajokat.

A dombon áll a TV-torony és presszó. 1975 óta fogadja a látogatókat. 62 méter magas kilátóteraszáról tiszta időben az Alpokig ellátni. A TV-toronytól az Alsóerdei út felé az azáleás völgyben a botanika ritkaságaiban gyönyörködhetünk.

A város északi részén, a Zala folyótól északra található a Gébárti-tó. Egy patak felduzzasztásával hozták létre 1975-ben. Kényelmes strand és a Kézművesek Háza található a partján kellemes környezetben. Másik oldalán az Aquacity Vízicsúszda- és Élménypark, valamint a 2007. februárjában átadott fedett termálfürdő található. A sajátos mikroklímájú völgy a helybeliek és turisták kedvelt kirándulóhelye. Májusban a völgy virágba borul, zömében sárga virágú azáleák bontogatják szirmaikat.

Ajánlott útvonal: Budapesttől kb. 223 km. Az M7-es autópályán Székesfehérvárig, onnan tovább a 8-as számú fõúton (Vasvárig). Vasvár határától haladjon a 74-es számú úton.

 

Megközelíthetőség
A Kollégiumok címe: Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 23. és Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 33.

[ Térkép ]

 

Autóval érkezők számára:
Nagykanizsa felöl érkezőknek (legegyszerűbben): a 74-es főút nyomvonalát követve kell haladniuk a Balatoni útig (első körforgalom), majd balra a körforgalomban, végig a Balatoni úton. A 4. közlekedést irányító lámpa után kb. 300 méterre, balra kell kanyarodni a Dózsa utca irányába (utolsó közlekedési lámpát követő 3. kereszteződés). A Dózsa utcában végig kell menni, majd az utca végén a kereszteződésben jobbra, majd az első kereszteződésben balra kell fordulni. A Landorhegyi úton a kereszteződéstől számítva kb. 700 méterre található jobbra a Landorhegyi u. 23-as épület és kb. 1000 méterre a Landorhegyi u. 33-as épület.

A Balaton, Zalacsány felöl érkezőknek:

A Zalaegerszeg táblát elhagyva egyenesen a belváros felé tartva a Balatoni úton kell haladni, majd 4. közlekedést irányító lámpa után kb. 300 méterre, balra kell kanyarodni a Dózsa utca irányába (utolsó közlekedési lámpát követő 3. kereszteződés). A Dózsa utcában végig kell menni, majd az utca végén a kereszteződésben jobbra, majd az első kereszteződésben balra kell fordulni. A Landorhegyi úton a kereszteződéstől számítva kb. 700 méterre található jobbra a Landorhegyi u. 23-as épület és kb. 1000 méterre a Landorhegyi u. 33-as épület.

 

Távolsági autóbuszon, illetve vasúton érkezőknek:
A távolsági autóbuszon, illetve a vasúton érkezők számára a városban a legegyszerűbb közlekedési módot a helyi tömegközlekedés jelenti. A helyijáratok menetrendjeit a http://ujmenetrend.cdata.hu/uj_menetrend/volan/index.php oldalon érhetik el, ehhez hasonlóan a díjszabásról is a társaság honlapjáról szerezhetnek aktuális információkat.

 

Távolsági autóbuszon érkezők számára:
a távolsági autóbusz megállóból a Kovács Károly téri buszmegállóból a 11-es számú helyijárattal tudják a kollégiumokat megközelíteni. A 8. autóbuszmegállóban kell leszállni a CBA ABC-nél.

 

Vasúton érkezők számra: 
a vasútállomás és a kollégium között, hasonlóan a buszpályaudvarhoz szintén a 10-es és 11-es számú busz közlekedik. A kollégiumok épületéig 6. megállóig kell utazni
A városban a helyi tömegközlekedés mellett számos taxitársaság is működik, melyeknek elérhetőségeiről készséggel nyújtunk tájékoztatást.

 

Árak:
a kollégiumban a szállás ára 2000 Ft/vendég/éjszaka, három évesnél fiatalabb gyermek esetében a szállás ingyenes. Az ár tartalmazza az ÁFA-t, valamint az ágynemű használatot is. Az ár nem tartalmazza a felnőttek által fizetendő helyi idegenforgalmi adót, mely 350 Ft/éjszaka/vendég.

 

Szállásfoglalás és lemondás:
bejelentkezés, szobafoglalás, további információ a PTE ETK ZKK gazdasági irodában (Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 33.), vagy a +36-92/323-020/12 telefonszámon, illetőleg a ptezeg_gh@etk.pte.hu email címen lehet!

 

Lehetséges fizetési módok: 
készpénzben a szállás elfoglaláskor, átutalással 10 főnél nagyobb csoportok esetében előzetes egyeztetés alapján.

 

Szállás elfoglalása, elhagyása:
a szobákat délután 14.00 órától lehet elfoglalni, és az utazás napján 10.00 óráig kell elhagyni. Előzetesen bejelentett igény esetén módosításra adunk lehetőséget amennyiben a kollégium telítettsége ezt lehetővé teszi.

 

Kollégium - Kaposvár

 

Bemutatkozás
A PTE Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központ Kollégiuma Kaposvár belvárosi részében található. Az épület oktatási és kollégium intézmény. A 2-3. emeleten vannak a kollégiumi szobák, összesen 164 fő befogadására alkalmas. A kettő emeleten 34 db 4 ágyas, 4 db 2 ágyas, 4 db 5 ágyas szoba; továbbá 1 db 2 ágyas, 2 db 3 ágyas és 1 db 4 ágyas vendégszoba található. A szobákhoz külön vizesblokk tartozik. A kollégium autóval és tömegközlekedéssel jól megközelíthető, vasútállomás és autóbusz-állomás is közel található. Lehetőség van a gépkocsik és autóbuszok épület előtti parkolóban való elhelyezésére. A környéken szupermarket, ABC, étterem és más vendéglátóhely található.

 

Elhelyezés
Egy szállás blokkban (2 szoba, 4 főre) folyosóról belépve, előtérből nyíló 2 + 2 ágyas szobák állnak rendelkezésre. Az előtérből nyílik a blokkhoz tartozó külön WC, külön zuhany-mosdó. 
A szobák melegpadlósak, tapétázottak, ágyanként olvasólámpával felszereltek. A szobákban internet-csatlakozási lehetőség és hűtőszekrény áll a vendégek rendelkezésére. A kollégium területén közös használatú főzőkonyha található. Igény esetén mosókonyha vehető igénybe.

A kollégiumban elszállásoltak részére biztosított alapszolgáltatások:

  • ágynemű biztosítás
  • hideg – meleg vizes zuhanyzó, mosdó;
  • melegítési lehetőség (tea konyhában-társalgóban);
  • élelem tárolási lehetőség (az egyes szobablokkhoz tartozó szobai hűtőszekrényben );
  • társalgó /étkező/, közös TV; 
  • szobákban internet csatlakozó + szobai vezetékes telefon (külön díjazással)
  • lehetőség van a gépkocsik épület előtti parkolóban való elhelyezésére.

 

Ellátás
A kollégium ellátást nem biztosít.
A városban sok lehetőség van étkezésre, ehhez az éjjel-nappal működő porta tájékoztatást ad. Jó lehetőséget biztosít a napi élelem beszerzésére a kollégium környezetében található ABC, pékség.

 

Látnivalók – Programok
Kaposvár, a mintegy hetvenezer lakosú somogyi megyeszékhely egyidős a magyar állam létrejöttével. Hét dombra épült, a Zselic lankái és a Kapos folyó ölelésében. 
A város központja a Kossuth tér. A város főtere 2003-ban újult meg. A sajátos hangulatú épületegyüttes méltó "keretet" kapott a díszburkolatokkal, díszes kandeláberekkel, padokkal, s különösen a teret átszelő, lenyűgöző látványt nyújtó szökőkút-kompozícióval, mely meghatározza a tér arculatát.
A tér névadójának Kossuth Lajosnak a szobra, Kopits János kaposvári származású szobrászművész 1911-ben elkészült alkotása a főtér központi, virágágyásokkal övezett helyén áll. 
A Kossuth tér kétségtelenül legimpozánsabb épülete a Nagyboldogasszony Székesegyház. Helyén már 1702-ben is templom állt, egy aprócska fatemplom, ám a sok vihar megélt épületnek az állaga annyira leromlott, hogy le kellett bontani. A második templom az 1700-as évek közepén készült el, de ez is hamarosan kicsinek bizonyult a város megnövekedett lakosságához. A mai neoromán épületet 1886 szeptemberében szentelték fel. 
A Sétálóutcának szinte minden épületéhez fűződik valamilyen történet, valamennyi különleges. A Fő utca 10. számú épület, az egykori megyeháza. 1983-tól a Rippl-Rónai nevét viselő megyei múzeum és a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága működik az épületben.
Rippl-Rónai Múzeum mögött, szintén kellemes parkban pihenhetnek meg a sétálók. Itt áll a festőóriás, Rippl-Rónai József szobra, amelyet Medgyesi Ferenc alkotott. A teret északról a Somogy Megyei Levéltár épülete zárja le. 
Szemközt impozáns tér található, szökőkúttal, sétautakkal. A hajdani Latinca tér helyén 1998-ban készült el az Európa tér nevet viselő kis park, a legifjabb városlakók kedvelt játszóhelye. A tér közelében, a Fő utcán továbbhaladva látható Trischler Ferenc Csacsifogat című szobra, mely a korabeli Rippl-Rónai Józsefet ábrázolja, amint csacsifogattal járja a várost.
A Fő utca 12.: ismét egy nevezetes épület. Helyén az 1800-as években még csak egy földszintes ház állt. 1913-ban épült fel a szecessziós stílusú bérpalota, amely ma Anker ház néven ismert. Ebben kapott helyet a Vaszary Képtár, ahol színvonalas állandó gyűjtemények és időszaki kiállítások tekinthetők meg. Itt látható például Juan Gyenes, a világhírű fotóművész állandó kiállítása. Ugyancsak az Anker-házban található a Lazarine Illattár, amely egy különleges magángyűjteménynek is helyt ad. A "Somogy megye kereskedelme anno..." címet viselő kiállítás egy múlt század eleji szatócsbolt felszerelését és berendezését mutatja be.
A Sétálóutcáról egy boltíves átjárón át egy kis közbe jutunk. Megéri megtenni a kitérőt, mert a Csokonai nevét viselő közben már egészen más hangulatú, modern épületek között, és árnyas fák alatt kapott helyet a Hősök Emlékhelye, a második világháború és az 1956-os forradalom áldozatainak tiszteletére állított kopjafákkal. Ugyancsak itt látható a város szülöttének, Nagy Imre mártír miniszterelnöknek egész alakos szobra is (1996., Paulikovics Iván). 
Ezek mellett a város olyan jeles intézményei kaptak helyet a Nagy Imre park tőszomszédságában, mint az új Megyeháza, amely 1983-ban készült el, vagy a Megyei és Városi Könyvtár modern, néhány éve megújult épülete, továbbá az Együd Árpád Általános Művelődési Központ.
A Fő utca 31. szám alatt nem is az épület különleges, hanem inkább ami benne van... Az ország egyetlen magánterráriumában, a Pécsi Tibor által 1990-ben létrehozott terráriumban védett krokodilfajok és hüllőritkaságok találtak otthonra.
Érdemes tovább sétálni a Fő utca 77. számú épületéig, amely az 1956-os forradalom mártír miniszterelnökének, Nagy Imrének volt a szülőháza. Ma márványtábla őrzi Kaposvár neves szülöttének emlékét a földszintes kis ház falán. 
Pár perces séta után a Gróf Apponyi Albert utca 29-es számú házában egy különleges magángyűjteményt láthatnak az érdeklődők: Steiner József, öntöttvasból készült használati és dísztárgyakból állította össze a gyűjteményt. A díszes vaskályhák különösen érdekesek. A Sétálóutcától a Vasútállomás felé haladva a Dózsa György utca végén áll az az épület, amely Kaposvár nevét talán a leginkább ismertté tette: a Csiky Gergely Színház ma is az ország egyik meghatározó színháza. Maga az épület 1911-ben készült el szecessziós stílusban. Az ország legmodernebb színházépülete volt akkor, s 1400 férőhelyes nézőterével az egyik legnagyobb is. 1955-től működik benne állandó társulat. A teátrumot kellemes park veszi körül, amelyben számos képzőművészeti alkotásban - szoborban, díszkútban - gyönyörködhetnek az arra sétálók a matuzsálemi korú faritkaságok lombjai alatt.
A megújult Teleki utcán újra a Kossuth térre érkezünk, ahonnan minden irányban érdekes látnivalók várják a városnézőt. Dél felé, a Noszlopy utcán régmúlt korok hangulatát idézik az évszázados platánsorok és az ódon épületek. Közülük is kiemelkedik díszes homlokzatával, oszlopaival az egykori Városi mozi - ma Szivárvány Kultúrpalota - mely 1928-ban épült, szecessziós stílusban, Lamping József tervei alapján. 2010 őszétől felújítva, újra a régi pompájában, tartalmas programokkal várja a színház, a klasszikus zene és a régi idők mozijának hangulatát kedvelő városlakókat és turistákat egyaránt. 
A Kossuth térről északi irányban a Székesegyház plébániája mellett az egykori, 1873-ban felszentelt, romantikus stílusban épült Zárda épülete, ma a Nagyboldogasszony Katolikus Gimnázium és Általános Iskola fő szárnya látható. 
Szintén a Zárda utcában, a 27. számú épület falán ma már csak emléktábla jelzi: itt állt Kaposvár másik festőóriásának, Rippl-Rónai Józsefnek a szülőháza.
S innen akár tehetünk is egy kis kitérőt a környező utcákba, például, hogy két különleges gyűjteményt megnézzünk. A Kontrássy utcában található a Somogyi Sportmúzeum, mely 1996-ban nyitotta meg kapuját. A megye legjobb sportolóinak, egyéniségeinek, egyesületeinek állít emléket, de korabeli sporteszközök, díjak, sportruházat is gazdagítja a gyűjteményt.
Ha a Sétáló utca Kaposvár szíve, akkor az attól néhány száz méterre található Berzsenyi parkot akár a megyeszékhely tüdejének is nevezhetnénk, mint a város legnagyobb, összefüggő zöldterületét. A park nemcsak növényritkaságoknak ad élőhelyet, hanem olyan köztéri alkotásoknak is, mint Berzsenyi Dániel és Németh István - neves kaposvári polgármester - szobra. Itt állították fel 56-os forradalom 50 éves évfordulóján, az amerikai magyarok összefogásából, Gera Katalin által készített emlékművet, a Szabadság angyalát. 
Persze, nem csupán a belváros tartogat látnivalókat. A Róma-hegy felé - Kaposvár is hét dombra épült, mint Róma... -, a Csalogány utca sarkán áll a város legrégebbi szobra, az 1720-ben, fából készült, barokk "Gugyuló Jézus-szobor". Érdemes felkaptatni a meredek utcán, egészen a Róma-hegyi kápolnáig. Az eredeti kis kápolna a 18. században épült, a helyén 1906-ban készült el a mai épület.
A ma a Rippl-Rónai Emlékmúzeumnak otthont adó Róma-hegyi villa 1868-ban építtette egy kaposvári születésű neves operaénekes, Gundy György. A barokk stílusú épületet a 19. század végén eklektikus stílusban építették át. A villát 1908-ban vásárolta meg Kaposvár neves szülötte, a világhírű festőművész, Rippl-Rónai József, aki haláláig, 1927-ig élt és alkotott itt. 1978 óta emlékmúzeum, a festő életének berendezési tárgyaival, alkotásaival.
Kaposvár és Somogy megye egyik legértékesebb, védett műemléke, az 1061-ben alapított bencés apátság román stílusban megmaradt épületegyüttese, Kaposszentjakabon. A kerengőben és a kőtárban román kori és gótikus faragványok láthatók. A rom együttes legnagyobb rekonstruálását követően, 2001-től szabadtéri színházi és zenei estek, képzőművészeti táborok helyszíne. Alkotóházában kapott helyet Somogyi Győző festőművész magyar királyokról készített arcképcsarnoka.

 

Megközelíthetőség
A Kollégium címe: Kaposvár, Szent Imre u. 14/b. 

 

Autóval érkezők számára:
Dombóvár felől érkezőknek: a 61-es főút nyomvonalát követve kell haladniuk majdnem a város fő közlekedési csomópontja, a füredi csomópont felé amíg bal kéz felől a Penny Marketet meg nem látják. Az ezt követő első lámpás kereszteződés balra a Szent Imre utca, erről lehet behajtani az épület elé kb. 150 méter megtétele után.
Budapest felől érkezőknek: a 67-es főút nyomvonalát követve kell haladniuk a város fő közlekedési csomópontja, a füredi csomópont felé. A csomópontban balra fordulva, majd a 4. utcán jobbra fordulva érhetnek el a Szent Imre utcába, erről lehet behajtani az épület elé kb. 150 méter megtétele után.
Pécs felől érkezőknek (Szigetvár irányából): a 67-es főút nyomvonalát követve kell haladniuk a város fő közlekedési csomópontja, a füredi csomópont felé. A csomópontban jobbra fordulva, majd a 4. utcán jobbra fordulva érhetnek el a Szent Imre utcába, erről lehet behajtani az épület elé kb 150 méter megtétele után.
Nagykanizsa felől érkezőknek: a 61-es főút nyomvonalát követve kell haladniuk a város fő közlekedési csomópontja, a füredi csomópont felé. A csomópontban egyenesen továbbhajtva, majd a 4. utcán jobbra fordulva érhetnek el a Szent Imre utcába, erről lehet behajtani az épület elé kb. 150 méter megtétele után.

 

Távolsági autóbuszon érkezők számára: 
A távolsági autóbusz megállóból a Budai Nagy Antal utcán a vasútállomás épületéig kell elmenni, majd a Dózsa György utcára balra befordulva tovább a Szent Imre utca felé egyenesen. Körülbelül 10 perces séta után a főiskola épülete jobb kéz felől lesz látható.

 

Vasúton érkezők számra: 
A vasútállomással szemben a Dózsa György utcán kell elindulni a Szent Imre utca felé egyenesen. Körülbelül 10 perces séta után a főiskola épülete jobb kéz felől lesz látható.

 

Árak:
A kollégiumban a szállás ára 2.500 Ft/fõ/éj, vendégszoba esetében 3.000 Ft/fő/éj, hat évesnél fiatalabb gyermek esetében a szállás ingyenes. Az ár tartalmazza az ÁFA-t, valamint az ágynemű használatot is. Az ár nem tartalmazza a felnőttek által fizetendő helyi idegenforgalmi adót, mely 400 Ft/éjszaka/vendég.

 

Szállásfoglalás és lemondás:
Bejelentkezés, szobafoglalás, további információ a PTE ETK KKK gazdasági irodában (Kaposvár, Szent Imre u. 14/b.), vagy a +36-82/529-956 telefonszámon, illetőleg a szallas.kaposvar@etk.pte.hu email címen lehet! 

 

Lehetséges fizetési módok:
Készpénzben a szállás elfoglaláskor, átutalással nagyobb csoportok esetében előzetes egyeztetés alapján. 
Szállás elfoglalása, elhagyása:
A szobákat délután 14.00 órától lehet elfoglalni, és az utazás napján 10.00 óráig kell elhagyni. Előzetesen bejelentett igény esetén módosításra adunk lehetőséget amennyiben a kollégium telítettsége ezt lehetővé teszi.

 

Kollégium - Szombathely

 

Bemutatkozás
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudomány Kar Szombathelyi Képzési Központjának kollégiuma Szombathely, Jókai u. 14. szám alatt található. A kollégium összesen 102 fő befogadására alkalmas. Az épületben 10 db 2 ágyas, 2 db 3 ágyas, 1 db 4 ágyas, 13 db 5 ágyas, 1 db 7 ágyas (=5+2) kollégiumi szoba valamint 2 db 2 ágyas és 2 db 3 ágyas apartman található. Az apartmanok saját vizesblokkal, konyhával, Tv-vel és hűtővel felszereltek. A kollégiumi szobákhoz saját zuhanyzó és közös vizesblokk, konyha és a szabadidő eltöltését szolgáló TV-sarok tartozik. A kollégium autóval és tömegközlekedéssel jól megközelíthető, a környékén számos szupermarket, étterem és más vendéglátóhely található. A belváros könnyen elérhető, akár helyi tömegközlekedési eszközökkel is.

 

Elhelyezés
Az elhelyezés 2-5 ágyas szobákban történik, minden szobához vizesblokk (zuhanyzó), hűtőszekrény tartozik, és a folyosón lévő főzőkonyhákban gáztűzhely, mikrohullámsütő áll a vendégek rendelkezésére. A kollégiumban kábel televízió van, igény esetén mosókonyha vehető igénybe. A zárt udvarban ingyenes parkolási lehetőség van, 24 órás portaszolgálattal.

 

Ellátás
A Kollégium ellátást nem biztosít, de az épülettel szembeni parkban található étteremben menüs ebéd és reggeli igényelhető a vendégek kérése esetén.

 

Látnivalók – Programok
A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös-sík nyugati peremvidékén fekszik, ott, ahol a Kisalföld sík vidékét az Alpokalja dombos-hegyes tájai váltják fel. Nevét onnan kapta, hogy a városban szombati napokon tartották a hetivásárokat. Német neve, Steinamanger jelentése: 'kő a mezőn'. A város nyugati határa magyarul Kő néven is ismert volt, ami a földrengésben és a népvándorlás viharában elpusztult római Savaria romjaira utal. 
Claudius császár alapította meg a Borostyánkő út mellett Kr. u. 43-ban. A III. század végén már tartományi székhely. Itt halt mártírhalált Szent Quirinius Siscia püspöke, és Savariában született Szent Márton, akinek kultusza ma is élő hagyomány.
A kora középkorban kis jelentőséggel bíró település fejlődését vásárainak köszönhette. A 16. század végén a töröktől fenyegetett Vasvárról hivatalosan is Szombathelyre került Vas vármegye központja. Az igazi fejlődést a 18. század második fele hozta meg: az újonnan létrehozott püspökség központja lett Szombathely. Ekkor épül fel Magyarország egyik legszebb barokk épületegyüttese. A 19. században a vasútépítés adott újabb lendületet a fejlődésnek. Bár Trianon és a II. világháború pusztításai visszafogták a fejlődést, Szombathely a 20. század végére a régió kulturális, oktatási és kereskedelmi központja lett.

Főbb látnivalói: Romkert, Iseum, Megyeháza, Püspöki palota – Sala Terrena, Egyházmegyei Múzeum, Székesegyház, Papi szeminárium - Egyházmegyei Könyvtár, Zsinagóga, Szent Erzsébet templom, Szent Márton templom és Látogatóközpont, Vasi Múzeumfalu, Csónakázó -tó, Kámoni Arborétum, Savaria Múzeum, Smidt Múzeum, Szombathelyi Képtár, Ferences kert - Történelmi Témapark, Kalandváros - játszópark.
A város minden évszakban izgalmas programokat kínál: Szombathelyi Tavaszi Fesztivál (március), Szent György-napi Kézműipari Vásár (április közepe), Herényi virágút (április), Savaria Nemzetközi Táncverseny, Tánc Világnapja (április 29 - május 1.), Bloomsday (június 16.), Szentivánéji Vigasságok, Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs tábor (június vége), Savaria Történelmi Karnevál (augusztus utolsó hétvégéje), Szent Márton Hét (november eleje).
2008 őszén nyitotta meg kapuit a Jordán Tamás által vezetett Weöres Sándor Színház mindössze 15 fős társulatával. A színház épülete az Akacs Mihály utca 7 szám alatt található közel a buszpályaudvarhoz, és a Haladás pályához.
A városnak kiterjedt kerékpáros hálózata, jól kiépített kerékpárútja van közel 26,9 km hosszban, amelyek további fejlesztések révén 2012-ig 33 km-re bővülnek. A kerékpárutak összekötik az egyes városrészeket, és idegenforgalmi nevezetességeket. A kerékpárutak közúttól elválasztva önálló nyomvonalon és a gyalogos forgalommal közös járdákon épültek ki. Legszebb a Gyöngyös partját követő útvonal. A város környékén több kerékpár útvonalhoz csatlakoznak, így Bucsu felé az Írottkő- Natúrpark és a Vashegy Kerékpárutakhoz. Déli irányba Vasszécseny, Csempeszkopács és Rum felé épült ki az útvonal. A fenti útvonalakon elérhető Sé, Ják, a Pinka-völgy, az Őrség, Kőszeg, a Fertő tó, a Rába.

 

Megközelíthetőség
A Kollégium címe: Szombathely, Jókai u. 14.

 

[ Térkép ]

 

Autóval érkezők számára:
Az ókori Szombathely (Savaria) területét már a római korban is fontos utak kapcsolták a birodalom többi pontjához. A megyeszékhelyet ma is több fontos országos közút érinti. A 86 sz.; 87 sz.; 89 sz. másodrendű főutak a település fő közlekedési kapcsolatai az országos törzshálózattal. A 86 sz. főútvonal E65 jelzéssel európai közlekedési hálózat részét képezi.

 

Távolsági autóbuszon érkezők számára:
A távolsági autóbuszon érkezőknek az Ady téri buszpályaudvartól 10 percre található a Kollégium épülete. A város kiterjedt helyi autóbusz hálózattal rendelkezik, a helyi autóbusz közlekedést az Északnyugat-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt. biztosítja. A helyi, helyközi és távolsági menetrend valamint a díjszabás megtalálható az enykk.hu oldalon.

 

Vasúton érkezők számára: 
Szombathely mai vasútállomása a 20. századdal egyidős: 1900 óta szolgálja a szombathelyi utazóközönséget. A monumentális épületet Posel Gusztáv tervezte, az akkoriban divatos szecessziós-eklektikus nagyvárosi pályaudvarok mintájára. Szombathely jelenleg Kőszeg, Körmend, Porpác, Celldömölk, Vasvár irányából közelíthető meg vasúton. Közvetlen összeköttetésben áll a jelentősebb városokkal, így Budapesttel, Győrrel, Péccsel, illetve Szentgotthárdon keresztül Graz-cal, és Sopronon keresztül Béccsel, illetve Bécsújhellyel.

 

Árak:
A kollégiumban a szállás ára vendégszobákban: 3500 Ft/fő/éjszaka, kollégiumi szoba esetén 2500 Ft/fő/éjszaka, három évesnél fiatalabb gyermek esetében a szállás ingyenes. Az ár tartalmazza az ÁFA-t, valamint az ágynemű használatot is. 
Az ár nem tartalmazza a felnőttek által fizetendő helyi idegenforgalmi adót, mely 420 Ft/fő/éjszaka.
Szállásfoglalás és lemondás:
Bejelentkezés, szobafoglalás, további információ a PTE ETK Szombathelyi Képzési Központ portáján (Szombathely, Jókai u. 14. ) vagy a +36-94/311-170 telefonszámon, illetőleg a szallas.szombathely@etk.pte.hu email címen lehet! 
Lehetséges fizetési módok: 
Készpénzben a szállás elfoglalásakor, átutalással előzetes egyeztetés alapján.

 

Szállás elfoglalása, elhagyása:
A szobákat délután 14.00 órától lehet elfoglalni, és az utazás napján 10.00 óráig kell elhagyni. Előzetesen bejelentett igény esetén módosításra adunk lehetőséget amennyiben a kollégium telítettsége ezt lehetővé teszi.