magyar | english

Move together!

Tisztelt Hallgatónk!

 

Karunk kiemelten elkötelezett a mindennapos fizikai aktivitás, sport iránt annak egészségmegőrző, jótékony hatására való tekintettel. Így ösztönözni kívánjuk a Kar valamennyi hallgatóját abban, hogy bármilyen szabadidős jellegű, vagy akár versenyszerű sportolást iktassanak be mindennapjaikba.

Hisszük azt, hogy a heti rendszerességű sporttevékenység nem csupán az általánosan vett fizikai vonatkozású kardiorespiratorikus állóképesség talaján segítheti hallgatóink egészségének megőrzését, de annak bizonyított általános közérzetre, szellemi tevékenységre gyakorolt pozitív hatását is üdvözölhetjük.

Karunk a Testnevelés és testkultúra kurzus meghirdetésével kíván hozzájárulni, hogy hallgatóink heti rendszerességű sporttevékenységet végezzenek. A kurzus teljesítésével a hallgatók 2 kreditpontot szerezhetnek.

 

A kurzus megnevezése: Testnevelés és testkultúra I-II.

A tantárgy felelőse: Dr. Melczer Csaba

A kurzust MINDEN első és másodéves orvos és egészségtudományi képzési szakhoz tartozó alapképzési szakon tanulmányokat folytató hallgatónak fel kell venni a tantervi háló alapján! (kivéve: Rekreáció és életmód BSc szak)

 

Testnevelés és testkultúra I. kurzus minden elsőéves hallgatónkat érinti (kivéve: Rekreáció és életmód BSc szak), mely a tanév tavaszi (II.) szemeszterében szerepel a tantervi hálóban.

Testnevelés és testkultúra II. kurzus minden másodéves hallgatónkat érinti (kivéve: Rekreáció és életmód BSc szak), mely a tanév őszi (III.) szemeszterében szerepel a tantervi hálóban.

 

Azon hallgatók, akik rendszeres sporttevékenységre (szabadidős- vagy versenysport) vonatkozó igazolással rendelkeznek az igazolást a sportigazolas@etk.pte.hu email címre szükséges eljuttatniuk. Számukra az elfogadott igazolással a kurzus teljesítettnek tekinthető. Szabadidős sporttevékenységet folytató hallgatókra vonatkozóan pedig kizárólag az alábbi linkről letölthető igazolásminta fogadható el: igazolas_minta_2024.docx

 

A versenysport tevékenységet folytató hallgatók esetén igazolásként kizárólag az érvényes versenyzési engedélyt (melyen szerepel a sportoló teljes neve és Neptun kódja) fogadjuk el. Az igazolást a sportigazolas@etk.pte.hu email címre szükséges eljuttatniuk.

 

Neptunban jelölt kurzusnév: Testnevelés és testkultúra I. (versenysport/szabadidősport igazolással)

 

 A kurzus kapcsán az igazolások beküldési határideje a szorgalmi időszak utolsó napja!  A későbbi időpontban leadott igazolásokat nem tudjuk elfogadni.

 

Azon hallgatók számára, akik nem kívánnak élni az igazolás lehetőségével mozgásos órákat Testnevelés és testkultúra I. (zárójelben az alábbi kurzusnevekkel) (pl.: Köredzés, Biztonságos esés, Természetjárás, Street workout, Kosárlabda, Jóga, Pilates, stb.) biztosítunk, melyeket a Neptunban fel kell venniük.

 

Tisztelettel:

 

Dr. Melczer Csaba

egyetemi adjunktus, mb. kutatóintézet intézetigazgató


 

GYIK: GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kinek kell felvenni a kurzust?
A kurzust MINDEN első és másodéves orvos és egészségtudományi képzési szakhoz tartozó alapképzési szakon tanulmányokat folytató hallgatónak fel kell venni. (kivéve: Rekreáció és életmód BSc szak) Kurzusfelvétel a tanrendi háló alapján ajánlott.

Miért van létszámlimit a kurzusoknál?
A résztvevők számának limitálására azért van szükség mert a helyszínek befogadókapacitása véges. Ezen felül annak érdekében, hogy az oktatók minőségi munkát tudjanak végezni kénytelenek vagyunk korlátozott létszámmal tartani a kurzusokat.

Hány alkalmon kell részt vennem az oktatók által vezetett mozgásos órákon ahhoz, hogy teljesítsem a kurzust?
A felvett kurzusok foglalkozásain a részvétel hallgatói kötelezettség. A hallgató számára az adott tantárgyból érdemjegy, minősítés szerzése, illetve félévvégi aláírás csak abban az esetben tagadható meg hiányzás miatt, ha a megtartott foglalkozásoknak a tantárgy meghirdetésekor megszabott hányadát meghaladóan igazolatlanul hiányzott. A szakfelelős a hiányzás elfogadható mértékét nappali munkarendű hallgatók esetén az összes órák 15 %-ában állapítja meg a tantárgy meghirdetésekor.
Levelező munkarendű hallhatók esetén minden meghirdetett alkalmon a részvétel hallgatói kötelezettség. Kérjük a hallgatókat, hogy a választott kurzus első óráján a hiányzás elfogadott mértékét egyeztessék az oktatóval is.

Távolmaradásom van, tudom pótolni valahogy?
Pótlási lehetőséget nem biztosítunk.

Orvosi igazolással hiányozhatok?
Igen. A hiányzás mértékét a szakfelelős a hiányzás elfogadható mértékét nappali munkarendű hallgatók esetén az összes órák 15 %-ában állapítja meg a tantárgy meghirdetésekor. 

Betelt a kurzus amire jelentkeznék, mit tudok tenni?
Jelentkezzen más kurzusra.

Igazolt sportoló vagyok egy szakszövetség által regisztrált egyesületnél. Tudom így teljesíteni a Testnevelést és testkultúra I. és II. kurzust?
Teljesíthető a kurzus ebben az esetben is. A következőkre lesz szükség:
A versenysport tevékenységet folytató hallgatók esetén igazolásként kizárólag az érvényes versenyzési engedélyt fogadjuk el. A neptun kódot az emailben tüntesse fel.

Mit tegyek, ha nem vagyok versenysportoló, de rendszeresen járok edzőterembe vagy egyesületbe sportolni, mozogni?
Szabadidős sporttevékenységet folytató hallgatókra vonatkozóan kizárólag az alábbi linkről letölthető igazolásminta fogadható el: https://www.etk.pte.hu/public/upload/files/Igazolas_minta.docx

Lehet-e más kurzusra bejárni, mint amit felvettem?
Nem. Minden hallgatónak a neptunban felvett tárgyat a megadott helyszínen, a megadott időpontban kell teljesíteni.

Hogyan tudom leadni a felvett kurzust?
Az alábbi formanyomtatvány kitöltésével.
https://www.etk.pte.hu/public/upload/files/letolthetodokumentumok/Tanulmanyi_osztaly/utolagos-kurzustorles.pdf

Utólag is tudok tárgyat felvenni? 
Igen, a TO által meghatározott időpontig, az alábbi formanyomtatvánnyal: https://www.etk.pte.hu/public/upload/files/letolthetodokumentumok/Tanulmanyi_osztaly/utolagos-kurzusfelvetel.pdf

Fontos információ:
Azon hallgatók, akik rendszeres sporttevékenységre (szabadidős- vagy versenysport) vonatkozó igazolással rendelkeznek az igazolást a sportigazolas@etk.pte.hu email címre szükséges eljuttatniuk. Számukra az elfogadott igazolással a kurzus teljesítettnek tekinthető. Az elfogadásról minden esetben visszaigazoló email küldünk.

A kurzusok listájának letöltéséhez kattintson ide!