magyar | english

EJU- Sevillai Egyetem Safe Fall Konferencia 2018.08.18-19. Cádiz

2018. AUGUSZTUS 23. Hírek Egyetemi hírek

2018. augusztus 18-19 között Spanyolországban Cádizban vett részt az Egészségtudományi Kar Fizioterápiás és Sporttudományi Intézetének adjunktusa Dr. Morvay-Sey Kata az European Judo Union (EJU) és a Sevillai Egyetem szervezésében megrendezett „Safe Fall” konferencián és kutatásindító workshopon.


A Magyar Judo Szövetséggel korábban kötött együttműködési megállapodás keretében kapott intézetünk meghívást a projektben való részvételre. A Magyar Judo Szövetséget Vészi Klára többszörös veterán Európa és Világbajnok, korábban a PTE színeiben az Universiádén 2. helyezést elérő judoka képviselte. Dr. Kovács Antal karunk adjunktusa, az 1992-es barcelonai olimpia judo bajnoka, a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke a későbbiekben mindkét a kutatásban résztvevő partnert (sportági szövetség és egyetemi szféra) képviselve biztosítja a program sikerességét.

A WHO korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy világon a második leggyakoribb halálok kiskorúak esetében az esésekből származó sérülés. Éppen ezért különös figyelmet szükséges fordítani arra, hogy a kisgyermekek megismerkedjenek a biztonságos esés/ talajra érkezés lehetőségeivel, s ezáltal életeket mentsünk, valamint csökkentsük az esésekkel összefüggő egészségügyi kiadásokat is. A konferencia elsődleges célja az volt, hogy a partner egyetemek, valamint az egyes országok judo szövetségei megismerkedjenek a programmal és a kutatás protokolljával. Cél, hogy a Spanyolországban már elindított és ígéretes eredményeket hozó vizsgálat más országok eredményeivel összevethető legyen. A projektben a Sevillai Egyetem, a Milánói Egyetem vezető szerepet tölt be, e mellett – jelenleg - egyetemünk (PTE ETK) szerepel az akadémiai szférát képviselve a projektben. A nemzeti szövetségeket képviselve a Svéd, Német, Szerb, Orosz, Cseh és Svájci Judo Szövetség részéről érkeztek munkatársak a projektindító eseményre. Az elméleti háttér ismertetését követően gyakorlati foglalkozásokon is részt vettek a meghívottak, ahol a pre/ post tesztet, ellenőrző gyakorlatokat, valamint a 6 hetes képzési program gyakorlatait sajátították el a résztvevők. Az új kutatási irányt mutató vizsgálatban való részvételünk fontos eleme karunk nemzetköziesédésének, valamint más európai és világszervezetekkel való együttműködési lehetőségeink szélesítésének.

 

 

A Sevillai Egyetem képviseletében Prof. Dr. Óscar Del Castillo Andres, A Milánói Egyetem részéről Edoardo Genovesi, valamint az European Judo Union részéről Jane Bridge adták át az elismerő oklevelet

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának képviseletében Dr. Morvay-Sey Kata, a Magyar Judo Szövetség képviseletében Vészi Klára