magyar | english

Dohányzásmentes Világnap 2023. május 31.

2023. MÁJUS 30. Hírek Kari hírek

Május 31., a Dohányzásmentes Világnaphoz közeledve hívunk, hogy a Dohánymentes Európáért - Európai Polgári Kezdeményezést lehetőleg Te/Ön is támogasd/Támogassa és oszd/ossza meg különféle felületeken (pl. közösségi média, munkahelyen, ha oktató is vagy, akkor előadásban) és hívjátok/hívja fel az emberek és szakemberek figyelmét Európa jelenleg legnagyobb dohányzás-ellenes civil kezdeményezésének a támogatására. A hazai kapcsolattartói és disszeminációs feladatokat én vállaltam (az EMK zászlaja alatt).

Készítettünk néhány letölthető szóróanyagot, ezek szabadon felhasználhatók, elektronikus felületeken is. A Dohányzásmentes Magyarországért honlap jelenleg fejlesztés alatt van.

 

A Kezdeményezést 2024. január 16-ig lehet "aláírással" támogatni az EU központi online aláírásgyűjtő felületén (a QR kód is ide visz).

 

Ha munkahelyed csatlakozni szeretne a Kezdeményezéshez támogató partnerként, kérem, hogy ezt jelezd/jelezze felém. A Támogató partnereket hamarosan közzétesszük a Kezdeményezés honlapján.

 

A Kezdeményezésről:

 

A Kezdeményezés célja - az Európai Rákellenes Tervvel összhangban - a dohánymentes generáció elérése, vagyis a 2010. után született fiatal generációk már ne vásárolhassanak dohányterméket. Évente világviszonylatban ~8 millió ember hal meg a dohányzás miatt, az EU-ban 700 ezer, Magyarországon pedig ~25 000 ember haláláért felelős a dohányzás, minden évben. A kiesett fogyasztókat a dohányipar pótolni akarja, ezért kulcsfontosságú számára az új, nikotinfüggő generációk kialakítása.

 

A Kezdeményezés másik célkitűzése a dohánymentes környezet elérése, hiszen a dohánytermékekből származó hulladékok az egyik leggyakoribb hulladéktípusok a Földön, ráadásul ezek jelentős része egyszer használatos műanyag (pl. a füstszűrők). Emellett a dohánytermelés, -szállítás, -forgalmazás és -használat számos módon károsíthatja a környezetet. A dohánymentes vízpartok, nemzeti parkok hálózatának létrehozása, valamint a szabadtéri dohányfüst- és -aeroszol mentes területek kiterjesztése a nemdohányzók és a környezet védelme érdekében tehát kiemelt célja a Kezdeményezésnek.

 

Az európai polgárok támogatásával szeretnénk továbbá elérni, hogy a burkolt dohánytermék reklámozást (pl. a közösségi médiában) is szigorúan szabályozzák az EU-ban, valamint biztosítsanak K+F támogatást a dohányzás megelőzésére és gyógyítására irányuló kutatásokra.

Ha kérdésed lenne a Kezdeményezéssel kapcsolatban, kérlek jelezd/kérem jelezze felém!

 

Tegyünk együtt az egészségesebb és dohánymentes Európáért!