magyar | english

Szívünk Napja beszámoló 2023

2023. SZEPTEMBER 26. Hírek Kari hírek

 

Szívünk Napja beszámoló 2023

 

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központja 2023. szeptember 23-án immáron másodjára szervezte meg a Szívünk Napja rendezvényt, ezzel csatlakozva a világnapi eseményhez.

 

A program megvalósítása komoly szervezőmunkát igényelt, amelyhez a legtöbb segítséget a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórháztól, Polgármester Úrtól és feleségétől, Balaicz Zoltánné Edittől kaptuk, aki egyben a rendezvény fővédnöke is volt. Lelkesen támogatta terveinket a helyi Szív- és Érbetegek Egyesülete, valamint a Nyitott Szív Egyesület is, akik tagjaik körében népszerűsítették az egészségnapot. 

 

Balaicz Zoltánné rajzpályázatot hirdetett gyerekek részére, melynek témái a „Tekerj a szívedért” és a „Szívünk napja” volt. Minden rajzért cserébe értékes ajándékokban részesültek. 18 gyönyörű, fantáziadús rajz érkezett, melyekből az aulában kiállítás nyílt.

 

A rendezvény 14.00 órakor vette kezdetét. A megnyitó beszédet Dr. Lupkovics Géza a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház orvos-igazgatója tartotta, utána Dr. Császár Gabriella házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket, majd tájékoztatást adott a további program lehetőségekről.

Ezután különféle előadások hangzottak el az alábbi előadóktól és témakörökben: Dr. Riba Ádám kardiológus szakorvos: Amit a szívről tudni érdemes, Lábodi Barbara dietetikus: T’együnk’ jót a szívünkért!, Szuhaj Mariann gyógytornász: Amit érdemes tudni a mikrokeringésről és Salamon András gyógytornász: Stresszoldás a mindennapokban.

 

16.00 – 18.00 óráig különböző mérésekkel, tudományos bemutatóval és mozgási lehetőségekkel vártuk az érdeklődőket. Mottónk volt: „Mozogj a szívedért, Ő is érted dobog!”

 

Részletes programunk:

  • Milyen a szív és érrendszerem? – ezen belül vérnyomás, EKG, vércukor-, koleszterin-, vérzsírszint, testösszetétel és kéz-szorítóerő mérésre volt lehetőség.
  • Bepillantást nyerhettek az érdeklődők a Légzőtorna és relaxáció módszereibe, ahol a helyes légzéstechnikát lehetett elsajátítani.
  • „Szívderítő mozgások” címmel állóképességi tréningen vehettek részt az érdeklődők.
  • Lazulj velünk! címmel a váll- és nyakmasszázs pihentető perceit élvezhették a látogatók.
  • Ne félj újraéleszteni! címmel feleleveníthették az újraélesztés technikáját, illetve gyakorolhatták is azt.
  • Fel a székből! címmel egyensúlyfejlesztő és elesés megelőző gyakorlatokat sajátíthattak el.
  • Milyen a szívem? címmel pedig megismerkedhettek a szív anatómiájával és egy sertésszív boncolon keresztül a szív részeivel, a főbb erekkel és szívbillentyűkkel is.

 

Minden helyszínen pecsétet kaptak a résztvevők és három pecsét után a kijáratnál egy „Szívünk napja” feliratú táskát kaptak ajándékba.

A regisztráció szerint 103 fő érkezett a rendezvényre. A látogatók zöme a szépkorú korosztályból került ki, akik elmondásuk szerint, rengeteg új információval, felfrissülve köszöntek el tőlünk.

A visszajelzések alapján nagyon jó hangulatú, eseménydús rendezvénynek lehettek részesei a jelenlévők, illetve előadóink.

 

Zalaegerszeg, 2023. szeptember 23.

PTE ETK ZKK Kollektívája