magyar | english

Ultramodern 3D-s testszkennert fejlesztettek a Pécsi Tudományegyetemen

2021. OKTÓBER 21. Hírek Kari Tanács

A Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara (PTE ETK) az együttműködésük keretében közösen fejlesztettek ki egy ultramodern, háromdimenziós testszkennert, mellyel a gyermekek és felnőttek helyes testtartását is elemezni és segíteni tudják.


A magyar gazdaság fejlődése szempontjából mindig is kulcsfontosságúak voltak a hazai szellemi tőke által létrehozott innovációk, eredmények és termékek. A folyamathoz kulcsfontosságú a tudományos kutatás meghatározó szereplőinek együttműködése, tapasztalataik megosztása, és a nemzetközi kutatásokba való bekapcsolódásuk.

 

Ezen irányelvek mentén nyilvánította ki szerda délelőtt a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara az együttműködés szándékát, melynek célja, hogy a részvevők kölcsönösen segítsék egymást az innovációs és oktatási tevékenységeikben, közös kutatás-fejlesztési projekteket indítsanak, a kutatás-fejlesztés, a K+F+I nemzetközi- hazai forrásszerzés, projektmenedzsment, az oktatás, valamint a technológiák piacra vitelének területén.

 

Az együttműködés jegyében indulhatnak el a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar közös fióktelepén az innovatív egészségügyi és sporttudományi fejlesztések. A közös gondolkodás, fejlesztés már tart egy ideje a két intézmény között egy Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, melynek eredménye egy közösen fejlesztett, szabadalmaztatási eljárás előtt álló háromdimenziós testszkenner. Az új eszközzel a gyermekek helyes testtartását sugárterhelés nélküli képalkotó eljárással lehetséges mérni és elemezni, ugyanis a létrejött háromdimenziós kép minden irányban forgatható, nagyítható, így a szakemberek számára rendkívül jó alapot nyújt a helyes eredmények, és szükség esetén a megfelelő rehabilitáció, kezelési mód meghatározásához.

 

A fejlesztés leginkább a testtartási rendellenességek hátterében meghúzódó gerinc strukturális elváltozásait képes lemodellezni, akár az egyéb degeneratív elváltozásokra vonatkozó további vizsgálatok szükségességét megalapozva. Sőt, a szakemberek már dolgoznak a testszkennerhez kapcsolódó mobilalkalmazáson is, melynek segítségével az új eszközt igénybe vevő az adott állapotára javasolt mozgásprogramot kaphat kézhez, otthonról végezhető, célzott gyakorlatokat ajánlva számára amely utolsó lépésként mindig szakember által ellenőrzött és egyénre adaptált. Így nem csupán a degeneratív elváltozások progressziójának csökkentését segítenék, de az egészséges állapothoz történő visszatérés esélyét is növelnék, természetesen gyógytornász és szakorvos szakmai felügyelete mellett. 

 

Leginkább a gyermekek és a szülők számára lehet csábító, hogy a PTE rendelkezésére álló 3D-s nyomtató segítségével a testszkenneres leképezést követően akár saját maga kicsinyített mását is a kezében tarthatja a vizsgált személy.

 

 

További információ:

Kottász Gergely

sajtóreferens

+36309661257

kottasz.gergely@pte.hu