magyar | english

Új pályázati siker a V4 országok középiskolásainak és egyetemistáinak fizikai aktivitása témában

2024. SZEPTEMBER 10. Hírek Pályázatok

A Nemzetközi Visegrádi Alap pályázati kiírásán a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar „Középiskolások és egyetemisták fizikai aktivitási mintái a V4 országokban – összehasonlító vizsgálat” című projekt javaslata 33 197 EUR támogatást nyert el Prof. Dr. Ács Pongrác, egyetemi tanár, dékán úr szakmai vezetésével. A kutatási projekt a visegrádi országok jeles képviselőinek partnerségével valósul meg 2024.10.01-2026.03.31. között. Konzorciumi partnereink a lengyel biała podlaskai John Paul II University, a szlovák kassai Pavol Jozef Šafárik University és a cseh ceské budějovicei University of South Bohemia. 


Jelen projektünk előzménye a 2015-ben megvalósított közös kutatási projektünk, melynek célkitűzése volt, hogy a V4 országok kutatóit közös kutatásba integrálja és erősítse a tudományos együttműködést a négy partnerintézmény között. Az akkor elért eredmények megmutatták a V4 országok fiatal populációja számára az egészségtudatosság és az egészségükért érzett saját felelősség fontosságát. Korábbi kutatásunk eredményei rávilágítottak a fizikai aktivitási minták rendszeres monitorozásának fontosságára, és az erre alkalmazható mérőeszközök érvényességének és megbízhatóságának vizsgálatára. Így az elmúlt évek során, gyermek és felnőtt populáción (EUPASMOS projekt), valamint a pandémia időszakában is lehetőségünk volt a hazai lakosság fizikai aktivitásának reprezentatív monitorozására. 

A korábbi vizsgálat tapasztalataira alapozva, a téma felújításával és kibővítésével nem csak a kutatók közötti tudományos együttműködést erősítjük, hanem 10 év távlatában a fiatal célcsoport ismételt vizsgálatával a fizikai aktivitás terén bekövetkezett változásokat is nyomon követhetjük. A modellváltást követően a fizikai aktivitási minták megismerésének szükségessége különösen aktuális, hiszen az ágazati indikátorok között ez a terület is hangsúlyos szerepet kap. A tíz éves időtávlat pedig arra is alkalmas, hogy felmérjük a kötelező iskolai testnevelés hatásait, mely vélelmezhetően javíthatott a magyarok pozícióján.

A 18 hónapos futamidejű projektben az együttműködésben résztvevő 4 országban összesen 1200 középiskolás és 2000 egyetemista fizikai aktivitási szokásainak kérdőíves és 200 egyetemista ActiGraph GT3X készülékkel történő (objektív mérőeszköz fizikai aktivitás mérésére) felmérését végezzük el. A fizikai aktivitás felmérése mellett az üléssel és alvással töltött idő, a fiatalok egészséggel kapcsolatos életminőségének, sportolási szokásainak és testmozgással kapcsolatos ismereteinek vizsgálatára is sor kerül a hamarosan induló kutatásban. A vizsgálat célja a nemzetközi, V4 országok eredményeinek összehasonlítása, az újonnan felmért eredmények összevetése a 10 évvel ezelőtti adatokkal. A vizsgálatok eredményeit nemzetközi publikációkban közöljük, valamint a projekt végén az eredmények megvitatására és disszeminációjára egy lengyelországi tudományos konferencia keretein belül lesz lehetőség. Az eseménnyel méltó emléket kívánunk állítani Jozef Bergier professzornak, a lengyel biała podlaskai John Paul II University egykori rektorának, aki a 10 évvel ezelőtti projekt vezetőjeként tudományos szakértelmével, kiváló közösségformáló hozzáállásával a négy országból származó kutatókat kutatócsoporttá szervezte és hosszú távú közös munkánkat megalapozta. 

 

Fontosnak tartjuk eredményeink társadalmasítását, nem csak szakmai közönséggel történő megismertetését minél szélesebb körben. Hisszük, hogy valódi értéket képvisel, ha a fizikai aktivitás egészségben betöltött szerepét minél többen megismerik és ennek hatására pozitív változást tudunk elérni a gyakorlatban is. A fiatal célcsoport számára kiemelt jelentőségű, hasznos információkról tájékoztató anyagokat készítünk, melyet az általuk használt média segítségével célzottan eljuttatunk hozzájuk.

A projekttel kapcsolatban további információ érhető el a projekt honlapján: https://www.etk.pte.hu/physicalactivity/

 

„A projekt Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormányainak, valamint a Nemzetközi Visegrádi Alap társfinanszírozásával valósul meg a Visegrádi Alapokon keresztül. Az alap küldetése, hogy támogassa a fenntartható regionális együttműködés kezdeményezéseit Közép-Európában.”