magyar | english

Gyógynövényekkel a jó emésztésért!

A mai világban számos helyről kaphatunk információt alternatív terápiás lehetőségekről, sokan azonban nem tudják megítélni, hogy melyik terápiás lehetőséget válasszák, melyek használatával segítenek valójában betegségük kezelésében és melyek azok, amelyek hamis biztonságérzetet adhatnak.

 

Az emésztő szervi betegségek kezelése a legszerteágazóbb gyógyászati területek egyike. Az egyes kórképek elkülönítése sokszor nem egyszerű, egy-egy emésztési panasz (pl.: hányinger, étvágytalanság, epeúti problémák, hasmenés, székrekedés) több kórképben is megjelenhet.

A résztvevők megismerkednek a főbb emésztőrendszeri betegségek csoportjaival és azok legjellemzőbb tüneteivel, növényi (fitoterápiás) kezelési lehetőségeivel, a növények mellékhatásaival és felhasználási korlátaival. Elsősorban a betegek által könnyen (pl. gyógyszertárban, drogériában) hozzáférhető és gyakran alkalmazott gyógynövényekre fókuszálunk.

 

 

Tematika:

  • A gyógynövények gyógyászati jelentőségei
  • A kettős nevezéktan és jelentősége
  • A növényi drog fogalma és főbb terápiás indikációi
  • Alapvető gyógynövény gyűjtési szabályok, ismérvek
  • A herbárium fogalma, herbárium készítés lépései, herbáriumi gyűjtemények jelentősége
  • Feldolgozási módok és felhasználási formák
  • Ismertetőjegyek a nagyon hasonló, de eltérő hatással bíró gyógynövényekhez
  • Alapvető szövettani és morfológiai ismeretek
  • A növények földrajzi előfordulása, termesztésükhöz szükséges éghajlati körülmények és talaj jellemzők
  • Az egyes növények drogrésze és felhasználási területei
  • Emésztőszervrendszerre ható gyógynövények, a gyógynövények hatásai, kombinálási lehetőségei. A növények mellékhatásai és felhasználási korlátai, a gyógynövény-gyógynövény, gyógynövény-gyógyszer, gyógynövény-étel interakciók.
  • Várandósok, idősebb, immunszupresszált betegek, máj-és veseproblémával küzdők
  • Gyógynövényekkel kapcsolatos tévhitek
  • Gyakorlat, mely során a résztvevők megpróbálják felismerni a növényi részeket, drogokat, kisebb csoportokban azonosítják egy-egy teakeverék komponenseit és meghatározzák annak felhasználási területét az emésztőrendszeri zavarok kezelésének témakörén belül. Végül lehetőségük nyílik egy saját teakeverék elkészítésére is. A résztvevők a gyakorlat során ízlés szerint kóstolhatnak emésztést támogató, előre elkészített teakeveréket is.

 

A továbbképzés adatai

 

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/000116

 

Továbbképzés nyilvántartási száma: SZTK-A-6962/2022

 

Időpont: 2022. május 7. (szombat) 8.00-16.00

 

Helyszín: PTE ETK B épület – 7621 Pécs, Szepesy u. 1-3.

 

Jelentkezési határidő: 2022. május 2.

 

A továbbképzés pontértéke: 18 pont

 

A továbbképzés elvégzéséért az alábbi szakmacsoportokba tartozó egészségügyi szakdolgozók pontigazolást kapnak:

8. Gyógyszertári ellátás szakmacsoport

16. Dietetika szakmacsoport

17. Természetgyógyászat szakmacsoport

 

Részvételi díj (elmélet és gyakorlat): 14.900 Ft/fő

 

Jelentkezés: https://tinyurl.hu/bUzg/

 

Kapcsolat, információ kérés:

A felmerült kérdéseit és észrevételeit az alábbi elérhetőségek valamelyikén oszthatja meg:

Elektronikus ügyintézés: szti@etk.pte.hueva.nemes@etk.pte.hu,

Telefonos ügyintézés: +36-30/372-9519, +36-72/502-405

 

A részvétel feltétele a képzési díj befizetése. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében fogadjuk el.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!